Knihy stěhují do hradu

Knihovnu v Soběslavi stěhují po padesáti letech. Unikátní metodu přesunu vymysleli čtenáři.

„Agatha už je celá pryč,“ zní mezi regály slova knihovnice Aleny Fremrové. Nemluví o novém titulu na trhu. Řeč je o Agathě Christie a jejích detektivkách, které jsou v soběslavské knihovně zcela rozpůjčované. Za dva týdny zmizelo ze zdejší knihovny šest tisíc knih. Všechny si vzali domů čtenáři, aby pomohli při stěhování.

V centru Soběslavi funguje knihovna padesát let, teď dostane nové prostory. Radní pro ni nechali zrekonstruovat gotický hrad kousek od náměstí. Tři knihovnice by do něj musely přestěhovat na sedmadvacet tisíc svazků. „Kdyby si každý půjčil deset knížek, a pak je přinesl do hradu, máte to hotové,“ přišel s nápadem čtenář Vladimír Dolejš (na snímku). Mezi lidmi se to ujalo.

Rekord je přes
sto padesát knih

Akci rozjeli v Soběslavi na začátku června. „Zájem je obrovský, lidé chodí s taškami, přepravkami i batohy,“ usmívá se Fremrová. Za den tu rozpůjčovali i dvanáct set svazků.
„Koukám po životopisech i cestopisech, ale je to vybrané,“ dumá nad knihami čtenářka Pavla Zemanová. Ve středu si s matkou půjčily na třicet knih, další den přišla znovu i s kamarádkou. Ta chce se stěhováním také pomoci, nechala se kvůli tomu dokonce zaregistrovat. „Rekordmankou je paní, která má od nás sto sedmapadesát svazků. Půjčuje si harlekýnky,“ dodává vedoucí Fremrová. Není ale mezi čtenáři sama, ke stovce se jich blíží víc.

„Až budete stěhovat, řekněte, přijdeme,“ volá na knihovnici Pavla Zemanová. Seznam dobrovolníků, kteří chtějí pomoci, je už dlouhý.
Při stěhování budou muset zdolat devatenáct schodů z knihovny, bedny i provázkem převázané svazky naloží do auta a převezou ke hradu.

Na čtenáře čeká jedna z nejmodernějších knihoven v okolí, alespoň interiérem. Staré zdi a původní cihly kostela, které architekt Jaromír Kročák záměrně ponechal, kombinuje se sklem a betonem. Regály v barvě světlého dřeva zaplňují přízemí i mezipatro. Vejde se do nich na pětatřicet tisíc knih. K hradu patří terasa, na které chtějí knihovnice pořádat čtení i jiné akce. „Knihovna má být obývákem města, chceme dát prostor i jiným organizacím,“ uzavírá Fremrová. Nová knihovna otevírá 1. září.