Komise po pár dnech stáhla návrh úpravy konce roamingu v EU

Jean Claude Juncker

Jean Claude Juncker Zdroj: ctk

Evropská komise po několika dnech stáhla a přepracovává svůj návrh konkrétní technické podoby pravidel o ukončení roamingu v EU, který čelil kritice. Dokument, který nulovou výši roamingových poplatků omezoval na pobyty v jiné zemi do 90 dní, přikázal přepracovat předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

„Naše služby přišly s návrhem, který podle předsedy jednoduše nebyl dost dobrý. Proto nás instruoval, abychom se trochu víc snažili a přišli s něčím lepším,“ řekl novinářům mluvčí komise Alexander Winterstein. Věc je podle něj reakcí na zpětnou vazbu, kterou unijní exekutiva dostala.Komise překvapivý obrat v postoji k materiálu, který tento týden její mluvčí před novináři velmi tvrdě bránili, už ve čtvrtek večer jen nenápadně oznámila na specializované webové stránce.

Už letos na jaře se poplatky za používání mobilních telefonů v jiné zemi EU snížily, od června příštího roku mají zmizet úplně.

Komise ovšem v pondělí předložila konkrétní návrh souvisejících pravidel, která bezplatný roaming omezovala na 90 dní v roce či 30 dní nepřerušeného pobytu v jiné zemi. Důvodem údajně byly obavy ze zneužívání systému, kdy by lidé například celoročně ve své zemi používali služby levnějšího operátora ze zahraničí.

„Je třeba najít rovnováhu. Chceme zrušit roamingové poplatky pro lidi, kteří cestují,“ bránili ve středu plán odpovědní komisaři Günther Oettinger a Andrus Ansip ve společném prohlášení. Zdůrazňovali, že 90 dní je zaprvé daleko více, než průměrná doba, po kterou nyní občané EU roaming používají, a zadruhé minimem, které mohou sami operátoři rozšířit. „V praxi poplatky zmizí pro velkou většinu z nás,“ upozorňovali. Komise nyní návrh přepracuje a znovu předloží v příštích týdnech.