Konec zlatého stafylokoka? Nizozemci vyvinuli neantibiotický lék

zlatý stafylokok (MRSA) a mrtvá bílá krvinka

zlatý stafylokok (MRSA) a mrtvá bílá krvinka Zdroj: NIAID_Flickr

Holandská biotechnologická společnost Micreos vyvinula enzym, který likviduje na většinu antibiotik odolného zlatého stafylokoka (Staphylococcus aureus známý také pod zkratkou MRSA) i jeho další kmen známý jako MSSA. Na objev upozornil časopis The Times s tím, že podle oslovených lékařů se může jednat o převrat v boji s touto smrtící nemocniční bakterií, která je odolná na většinu existujících antibiotik a která třeba jen ve Velké Británii zabije minimálně pět tisíc lidí ročně.

Lék je už k dispozici v klinických testech jako krém k nasazení proti kožním infekcím způsobených touto bakterií pod názvem Staphefekt. Do pěti let by pak prý měla být vyvinuta pilulka pro nasazení proti pooperačním infekcím, které pacientům prodlužují pobyt v nemocnici, komplikují jejich léčbu nebo přímo ohrožují jejich život.

Jde o první přípravek proti MRSA na světě, který není založen na antibiotiku, ale na enzymu (endolysinu), který „rozebírá“ buněčný obal bakterie. Je tedy vysoce nepravděpodobné, že si na něj bakterie v budoucnu vypěstují nějakou imunitu, neboť se nedostává do trávicího procesu bakterie. Výzkumníci z Micreosu tento enzym naprogramovali tak, aby si vybírali jen určité cíle - enzymy, které jsou typické pro bakterie MRSA, ostatní mikroby ignoruje.

Firma enzym již otestovala v první sérii klinických testů, o jejichž výsledcích informovala. Enzym v testech vykázal stejnou efektivitu, jako při předcházejícím laboratorním vývoji.

Stafylokoky v nemocnicích

MRSA v domově pro seniory