Konvenční portrét nekonvenční ženy a fotografky

Hledání Vivian Maierové

Hledání Vivian Maierové Zdroj: aerofilms

Vivian Maierová byla skvělou fotografkou pouličního života a od padesátých let nafotila desítky tisíc snímků. Jen o tom nikdo nevěděl, dokud mladý Američan John Maloof nekoupil v roce 2007 za tři sta dolarů krabici s negativy a nezačal po jejich autorce pátrat.

Právě Maloof pak natočil i dokument Hledání Vivian Maier, v němž odkrývá neznámý osud jedné evidentně talentované ženy, která se živila jako chůva. Takový film se mu hodí jako propagace díla, jehož je kurátorem. Ukázané fotografie Maierové nicméně okamžitě ohromují svou výstižností, krásou i kompozicí a její příběh, který tak odporuje obvyklé lidské touze po slávě, je zajímavý – i když mladý debutant nedokáže uspokojivě převyprávět jeho tajemství.

Maierová totiž zemřela v roce 2009 (právě její nekrolog mladíka přivedl na stopu). Maloof, jemuž s režií pomohl o něco zkušenější Charlie Siskel (kamarád Michaela Moorea), tak spoléhá na výpovědi lidí, již s Vivian bydleli, přátelili se či které vychovávala. Tyto „mluvící hlavy“ mají tendenci komplikovanou osobnost osamělé ženy shrnovat svými amatérskými psychologickými profily. Tvůrci na subjektivitu dojmů a vzpomínek občas upozorňují, když proti sobě staví dva odlišné postoje. Sami však někdy k povrchnímu hodnocení přispívají výběrem hudby či doprovodných záběrů. Nekompromisní podstata protagonistky jako by jim stále unikala a po filmu zůstává pocit, že mohl říct víc, kdyby se na její pozici outsidera dokázal podívat méně konvenčně.

I tak se ale Maloofovi podaří sdělit dost informací, aby narýsoval základní obrysy Maierové. Také je umí dávkovat, aby film měl nějakou kostru. Ta zhruba ve třech čtvrtinách vyvrcholí smutným odhalením méně kouzelných stránek této zdánlivé Mary Poppins, která se už začala měnit v atraktivní a zpeněžitelnou legendu. Nejcennější na dokumentu s oscarovými ambicemi přesto zůstává upozornění na tvorbu Vivian Maierové, ne na její osobnost.

Hledání Vivian Maierové
(dokument, USA, 83 minut)
Režie: John Maloof, Charlie Siskel
Hodnocení: 60 %