Koupaliště chtějí lidé znovu oživit

Na přírodním koupališti v Kateřinkách se lidé stále koupou, areál je ale zanedbaný. Místní se to snaží změnit.

Tráva až po kolena, v zadní části husté rákosí. Ryby, žáby, vodní ptáci a žádné záchody či občerstvení. Tak vypadá areál koupaliště v Kateřinkách. Na první pohled je patrné, že dobu slávy má za sebou. I přestože je okolí koupaliště zarostlé vysokou trávou, je voda relativně čistá a chodí sem občas lidé. „Mladí se tady sem tam koupou, starší lidé chodí posedět. Je škoda, že je to tady tak zanedbané,“ komentuje mladá žena, která tu projíždí s kočárkem. Kromě ní není v dalekém okolí nikdo.

Slavná historie

Koupaliště bylo slavnostně otevřeno 10. srpna roku 1930, kdy jej nechali postavit místní průmyslníci. Do začátku 2. světové války sem chodily davy lidí, což dokazují i dochované historické fotografie. Na břehu stála budova se šatnami, stánkem s občerstvením, v objektu zřejmě fungovala i klubovna. Samotné koupaliště bylo rozděleno na mělčí část pro děti a hlubší pro dospělé, která dosahovala hloubky až dva a půl metru. Během války a těsně po ní sem lidé chodili málo. Hlavně po odsunu Němců, kteří tvořili velkou část kateřinských obyvatel, koupaliště začalo upadat. Lidé si na ně vzpomněli až zase v šedesátých letech a hlavně se o ně začali starat. Po pádu komunistického režimu však začal zájem opět klesat. Podle Ondřeje Stegera, předsedy místního osadního výboru, potkal koupaliště stejný osud jako mnoho jiných přírodních koupališť. „Doplatilo na nezájem lidí o tento typ koupání,“ poznamenal Steger. Liberecká radnice dokonce chtěla koupaliště v Kateřinkách prodat. Lidé ale prodeji zabránili.

Musí opravit hráz

V posledních letech se o koupaliště začali místní znovu zajímat. Nově vzniklý osadní výbor, organizace Českého svazu ochránců přírody Kateřinky a občanské sdružení Radost z Radčic chtějí koupaliště opravit a oživit.

„Pořádáme úklidové brigády. Vloni jsme dostali od města dotaci na vyřezávání náletů, úklid a také na zaměření hráze a vypracování studie na její opravu,“ říká Steger.
Nejslabším místem koupaliště je v poslední době hráz. Již několik let je v havarijním stavu. „Snažíme se zajistit peníze na její opravy a úpravy okolí a vybavení. Chceme nové schůdky do vody i lavičky,“ doplnil Steger. Opravy by měly začít letos nebo příští rok, ale už po prázdninách se budou u koupaliště konat sportovní hry a společenské akce.