Kouzlo farmářských trhů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Sedmicka

V Čechách se farmářské trhy znovu objevily teprve před dvěma roky. „Byl to Český farmářský trh v Klánovicích, který na podzim roku 2009 poprvé zorganizovala novinářka a autorka kuchařky Zpátky domů Hanka Michopulu spolu s Klárou Svobodovou.

A protože tehdy vzbudil velký zájem, následovaly trhy v Dolních Počernicích, Průhonicích, až jsme vloni jako zákazníci mohli zavítat na trhy na více než 50 místech po celé ČR,“ vypočítává Michaela Romanová, zakladatelka projektu NALOK, zaměřeného právě na podporu lokálního nakupování.

Jen o víkendu?

Nejčastěji na ně můžete vyrazit o víkendu. „V Praze na Kubáni nebo na Jiřího z Poděbrad už se ale konají i v týdnu, v hlavním městě je větší poptávka. Co se dalších měst týče, v Brně a dalších krajských městech, například ve Zlíně, také existují městské trhy, které se pořádají i přes týden (většinou každý den kromě neděle). Ty však nemají přímo punc farmářských trhů, a tak se může stát, že zde zákazníci narazí i na překupníky nelokálních produktů. Právě tomu se organizátoři čistě farmářských trhů snaží zamezit. Většina velkých a uznávaných farmářských trhů má ve svém kodexu přesně stanoveno, že přeprodejci zboží jsou na trhu zakázáni,“ dokresluje situaci Michaela Romanová.

Záruka kvality

Provozování farmářských trhů se u nás věnuje hned několik různých organizátorů, kteří nejen zodpovídají za to, že vyberou skvělou lokalitu a zajistí potřebné zázemí, ale jejich úkolem je také si pečlivě každého nově příchozího farmáře prověřit. „Prodejci se musejí řídit platnými zákony a vyhláškami,“ říká Romanová a podotýká, že speciální vyhlášky vztahující se pouze na farmářské trhy zatím neexistují.

Ptejte se a ochutnávejte

Faktem každopádně je, že na kvalitu zboží na farmářských trzích se můžete spolehnout. Je to jako vypěstovat si to všechno sám. A to je na tom asi jedna z nejvíce fascinujících a nejpříjemnějších věcí. Víte, co kupujete. Když nevíte, zeptáte se toho, kdo to prodává. Navíc můžete ochutnávat. „Ochutnávka sice musí mít určitá pravidla, ale většina farmářů je zná, a tak na trhu nejen dobře nakoupíte, ale i váš mlsný jazýček si přijde na své. A pokud farmář nemá připravenou přímo ochutnávku, někdy vám prostě jen podá jablko, ať se sami přesvědčíte o jeho kvalitě,“ přisvědčuje Michaela Romanová.

Speciality, prosím!

Trhy jsou něco jako kulturní událost, místo, kde můžete potkat své známé či se seznámit s novými. Senzační příležitost poznat také nové potraviny. Dokonce se na trhy můžete v klidu vydat i pro bio kvalitu. „Vloni se bio farmářské trhy konaly v rámci měsíce září, který je u nás oficiálním bio měsícem,“ uvádí Romanová a pokračuje: „Organizátoři připravují pravidelně i speciální trhy na konkrétní téma – třeba velikonoční, masopustní, v zimě byly oblíbené trhy zabijačkové či masové.“

Sečteno a podtrženo

Farmářské trhy vám rozšíří obzory, nabídnou nové chutě, připomenou, jak chutnalo ovoce z babiččiny zahrádky nebo maso přímo od řezníka. Navíc si oproti supermarketům drží i dobrou cenu.

Kde najdete svůj trh nebo farmáře

nalok.cz
farmarsketrziste.cz
farmarske-trhy.cz
najdisisvehofarmare.cz
freshbedynky.cz
bio-info.cz
scuk.cz
vitalia.cz