Kouzlo pátku třináctého opět sílí. Alespoň podle údajů pojišťovny

I takové představy se pojí s pátkem třináctého

I takové představy se pojí s pátkem třináctého Zdroj: splachovac.cz

Síla pověsti o smolném pátku 13. po mnoho let slábla, ale v posledních letech toto "kouzlo" už zase začíná fungovat. Vyplývá to alespoň ze statistik České pojišťovny. Zatímco z hlediska škod býval tento den podprůměrným, za jediný loňský pátek 13. evidovala ČP průměrně více škod, než v jiné dny roku.

U motorových vozidel šlo o čtvrtinový nárůst škod proti průměrnému loňskému dni, u pojištění odpovědnosti občanů narostl počet událostí nahlášených kvůli plnění dokonce o 40 procent. Právě nárůst škod, které lidé nedbalostí způsobí na majetku třetích osob, možná nejvíce koresponduje s pověrami, které tento den obklopují.

Také pojišťovna Generali zaznamenala loni 13. května o pětinu více škod na automobilech oproti normálu. Výše škod přitom byla o třetinu nižší, protože šlo většinou o drobné karamboly nebo parkovací škody, které vznikají z nepozornosti nebo z roztržitosti.

Pátek 13. neopomněl ani zemědělce, jejich škody ten den vyskočily u ČP o deset procent oproti průměru. Ve většině případů šlo o nejrůznější nemoci zvířat. „Je tedy možné, že pátek 13. netrápí jen lidi,“ podotkl mluvčí ČP Tomáš Zavoral.

 

ČP loni v pátek 13. května zaznamenala pokles škod v majetkovém pojištění, který se ale netýkal vodovodních škod. Vytopené domácnosti, prasklé vodovodní roury a podobné závady spojené s vodou, jsou v tento den tradičně nadprůměrné, dodal mluvčí největší domácí pojišťovny.

Podle dřívějšího průzkumu, který si nechala ČP zpracovat, si 70 procent lidí myslí, že smůlu přináší v první řadě černá kočka, která před člověkem přeběhne přes cestu, dále rozbité zrcadlo a pak pátek třináctého. Podle hvězd není pátek třináctého automaticky smolný den. „Z pohledu astrologa je každý pátek třináctého úplně jiný, záleží na konkrétní konstelaci planet,“ tvrdí astrolog Richard Stříbrný. Takže se zdá, že nic není ztraceno ani tehdy, když o pátku 13. rozbijete zrcadlo a na cestě pro nové, vám ji překříží černá kočka.