Králem golfu je Donald

Prima sezona. Luku Donaldovi
letošní sezona vyšla nadmíru.
Jako první v golfové historii ovládl
finanční žebříček PGA i evropský
okruh, k naprosté spokojenosti mu
chybí poslední věc: triumf na turnaji
kategorie major

Prima sezona. Luku Donaldovi letošní sezona vyšla nadmíru. Jako první v golfové historii ovládl finanční žebříček PGA i evropský okruh, k naprosté spokojenosti mu chybí poslední věc: triumf na turnaji kategorie major Zdroj: pgatour.com

Nejlepším golfistou letošní sezony na americkém okruhu PGA Tour se stal Angličan Luke Donald. V závěrečném turnaji sezony udržel pozici světové jedničky a zároveň se dostal na první místo ve finančním žebříčku, podle nějž se určuje pořadí nejlepších hráčů sezony. Svou dominanci potvrdil Donald ještě tím, že vyhrál i evropský okruh. Zároveň byl nominován na cenu americké PGA pro nejlepšího hráče roku.

Donald se tak zapsal do historie. Dosud nikdo nevyhrál evropský okruh i finanční žebříček PGA Tour v USA.

„Ani jsem netušil, že bych mohl dosáhnout tolika úspěchů. Jsem nadšený,“ radoval se Donald. Anglický hráč se dostal na první místo finančního žebříčku až po turnaji Children’s Miracle Network Hospital Classic, jenž se jako poslední turnaj v letošní sezoně započítává do finančního žebříčku. Donald vydělal celkem 6 683 214 dolarů (asi 116,5 milionu korun), a překonal tak Američana Webba Simpsona. Oba vyhráli v sezoně dva turnaje, ale Simpson se zúčastnil 26 podniků, zatímco Donald jen 19.

Král letošní sezony ještě příliš nechtěl přemýšlet o budoucnosti. „Jsem nadšený, jak dopadla letošní sezona, jaký jsem hrál golf. Těžko se mi nyní přemýšlí o dalších cílech do budoucna,“ přiznal Donald. „Ale už nyní se těším na další sezonu. Jsem zvědavý, zda se mi ještě podaří se zlepšovat,“ dodal.

Ačkoli má anglický golfista za sebou nejlepší sezonu v kariéře, k absolutní spokojenosti mu chybí vítězství na jednom z turnajů kategorie major. To bývá oceněno i finančně. Většina sponzorů vyplácí hráčům za titul na turnaji major speciální bonusy.

Hrací kartu PGA pro další sezonu si zajistilo jako obvykle 125 nejlepších hráčů podle finančního žebříčku. Kvalifikace tak unikla bývalé dlouholeté světové jedničce Tigeru Woodsovi, který si letos vydělal přes 660 tisíc dolarů a obsadil 128. místo. Přesto Woodse i v další sezoně na okruhu uvidíme. Vzhledem k jeho výsledkům v posledních pěti letech má účast zajištěnu automaticky.

Nekvalifikoval se ani německý hráč českého původu Alex Čejka. Ten se letos potýkal se zdravotními problémy, které mu způsobovala alergie na trávu. Čejka je ve finančním žebříčku až 163. s výdělkem přes 344 tisíc dolarů. Německý golfista bude mít šanci zajistit si hrací kartu na další sezonu ještě v dodatečných kvalifikačních turnajích, které jsou na programu koncem roku.

Finanční žebříček letošní sezonyFinanční žebříček letošní sezony | pgatour.com