Kroměříž bude letos lákat návštěvníky na film a filmová místa

Kroměříž

Kroměříž Zdroj: Shutterstock

Pro ty, kteří rádi jezdí na místa filmových natáčení, připravili letos v Kroměříži program s názvem Kroměříž filmová aneb Po stopách filmových záběrů. Filmaři si často vybírali k natáčení kulisy Arcibiskupského zámku, zahrad či historického centra.

Jedním z nejznámějších snímků je například oscarový Amadeus režiséra Miloše Formana, prozradila na brněnských veletrzích cestovního ruchu Veronika Kuklová z kroměřížského odboru kultury a cestovního ruchu.

„Město dosud příliš nevyužívalo potenciál míst spojených s filmem. Mnohé z nich patří mezi nejlepší nejen české, ale i zahraniční snímky. Vedle Amadea se zde natáčel například remake slavné Angeliky, dále filmy Královská aféra, Ucho, Nehynoucí láska, některé díly seriálu Četnické humoresky či pohádka Peklo s princeznou,“ uvedla Kuklová.

KroměřížKroměříž | Shutterstock

V turistickém informačním centru dostanou zájemci brožurku, která je navede na filmovou trasu a seznámí s filmy, pohádkami a seriály, které se v Kroměříži natáčely. V Muzeu Kroměřížska se chystá výstava kostýmů z pohádky Peklo s princeznou. V létě se budou také pod širým nebem promítat snímky, které jsou s městem spjaté.

S filmem souvisí i další turistická atrakce. K dřívějším prohlídkovým okruhům města s průvodci v dobových kostýmech přibude letos nový, který provede návštěvníky po stopách filmových záběrů. Průvodci jsou ze skupiny historického šermu Biskupští manové. „Jako komparzisté se účastnili řady natáčení a své vyprávění tak oživí historkami z natáčení,“ řekla Kuklová.

KroměřížKroměříž | Shutterstock

Ti, kteří využívají moderní informační technologie, si mohou od jara stáhnout aplikaci Czech Film APP. Tu tvoří agentura CzechTourism pro operační systémy iPhone a Android. „Díky ní se lidé mohou podívat na ukázky z filmu Amadeus a ze seriálu Četnické humoresky,“ řekla Kuklová. Filmová Kroměříž nabídne i další doprovodný program, který lze nalézt na turistickém portálu.

Město patří k nejnavštěvovanějším místům Zlínského kraje. Podle statistik Národního památkového ústavu navštíví jeho objekty ve městě každoročně přes 100.000 lidí. Loni se na začátku září otevřela pro návštěvníky také zrekonstruovaná část Květné zahrady, která láká do města další turisty.