Krotitelky duchů příjemně pobaví

Vtipné kvarteto komiček ze skečového pořadu Saturday Night Live je velkou devízou této letní podívané.

Vtipné kvarteto komiček ze skečového pořadu Saturday Night Live je velkou devízou této letní podívané. Zdroj: falcon

Akční komedie o vědkyních zachraňujících New York před slizkými paranormálními jevy se dá užít jako dobrá letní popcornová zábava.

Tak dlouho nedokázal vzniknout třetí díl Krotitelů duchů, až nový film s jejich jménem vypadá jako restart. Tedy nová verze podobného dobrodružství pro novou generaci, jež na originálu nevyrostla a nemá k němu hýčkanou citovou vazbu.
Část scestně loajálních fanoušků originálu už stačila kolem novinky Paula Feiga udělat trapné haló svými protesty proti tomu, že tvůrce komedie Ženy sobě si dovolil ikonické prvky použít po svém a ještě do rolí newyorských fyziků obsadit opačné pohlaví. Právě svěží, sympatické a vtipné kvarteto komiček z amerického skečového pořadu Saturday Night Live je přitom velkou devízou této letní popcornové zábavy.

Feig, který scénář napsal stejně jako u své předchozí komedie Špión s Katie Dippoldovou, vysadil svůj obvyklý vulgární humor a soustředil se na akční komedii o outsiderech. Děj je vcelku předvídatelný. Krotitelky, tři více či méně bláznivé, ale hlavně nadšené vědkyně a jedna sebejistá dopravačka, která zná celý New York, rozehrávají příjemný doják o přátelství. U toho pak chytají zelené slizké duchy, na nichž si tvůrci speciálních efektů vyhráli. Dlouhá závěrečná bitva až oslepuje svou velkolepostí.

Paranormální jevy umějí být i mírně děsivé, komedie nicméně převažuje nad strašením. Scény s prý často improvizujícím Chrisem Hemsworthem, který si místo obvyklé role superhrdiny zkusil mužskou variaci na typ hloupé blondýny, jsou nejvýraznější svou absurditou. Sehraná ženská čtveřice rozesměje hlavně výměnami popkulturních narážek a neagresivní kritikou šovinismu. Komedii sice kolísá tempo, ale scénář je zaplněný duchaplnými detaily.

Velké fanoušky originálu, pro které jsou připraveny jinak trochu zbytečné štěky původního týmu, novinka asi přesto zcela neuspokojí. Publikum hledající dobrý a relativně svěží odpočinek na letní večer by ale mohla.

Krotitelé duchů
(komedie, USA, 117 minut)
Režie: Paul Feig
Hrají: Kristen Wiigová, Melissa McCarthyová, Kate McKinnonová, Leslie Jonesová
Hodnocení: 70 %