Kšiltovka, černé brýle, uprostřed města vystoupil z auta Tom Cruise

Hollywoodská hvězda přijela obhlédnout boleslavskou věznici. Tento týden tam vznikají scény pro čtvrtý díl filmu Mission: Impossible.

V poledne ve čtvrtek 23. září žije Boleslav jako kdykoliv jindy. Přesto je u bývalé věznice v Jičínské ulici cítit napětí.
„Vy jste od novin? Takže dneska přijede?“ ptá se prodavačka z jednoho z obchodů v okolí. Spolu s kolegyněmi za výlohami vyhlíží Toma Cruise. Ano, toho Cruise, který jezdil na motorce v Top Gunu, staral se o autistického bratra v Rain Manovi či pil krev v Interview s upírem.
„Měla jsem ho plný pokojíček,“ vzpomíná další žena, která se zastaví na ulici. Má dost kuráže jít se zeptat, zda hrdina jejího mládí skutečně přijede.
U vjezdu postává muž s nápisem security, v pozadí jiný pobíhá s mopem. Všichni zarytě mlčí. Cruise se v Česku pohybuje v utajení. Přiletěl údajně pod jménem agenta Ethana Hunta, tedy hrdiny série Mission: Impossible. Jeho čtvrté pokračování zčásti vzniká v Česku.

Štáb nechce publicitu

„Musíme se smířit s tím, že je natáčení takzvaně closed set. To znamená, že na něj nepouští média a štáb pracuje co nejkoncentrovaněji a nejtišeji, aby za sebou neměl paparazzi,“ říká Ludmila Claussova z Czech Film Commission, která sleduje zahraniční produkce v Česku. Podle jejích informací natáčení začne první říjnový týden.
V boleslavském vězení má štáb pracovat od 30. září do 3. října. Zda si tam zahraje také Cruise, není jisté.
„Natáčejí dva štáby najednou. Tom Cruise je navíc producent filmu a podílí se proto na výběru lokací,“ vysvětlila Claussova, proč se americká star objevila v Boleslavi. Ve věznici se mihla již v úterý, na delší obhlídku přijela ve čtvrtek. V černém BMW s tmavými skly vjel herec až na dvůr věznice několik kroků od vstupu do budovy, kam okamžitě zašel. Prodavačky za výlohami nestačily ani vzdychnout.
Čtvrtý díl Mission: Impossible v Česku vzniká zřejmě hlavně díky filmovým pobídkám, kdy stát producentům vrátí až dvacet procent nákladů. Cruise si minulý týden prohlédl také pražské vršovické a hlavní nádraží, bubenečskou čistírnu či barrandovské ateliéry. Do kin by měl snímek s Jeremy Rennerem a Paulou Pattonovou v dalších rolích dorazit v květnu 2011.