Kudy z nudy? Pro mladé rodiny to je ve Varech těžká otázka

Krčením rameny. Tak většina místních odpovídá na otázku, kde se společně s dětmi zabavit.

Bitva se světelnými meči z Hvězdných válek, a to v labyrintu potemnělých podzemních chodeb. Lunapark s obřím ruským kolem nebo pohyblivá kabina pro bláznivé cestování ve virtuální realitě. Pokud rodiče s dětmi zatouží po některém z kategorie moderních zážitků, budou ho muset hledat jinde než v Karlových Varech. Krajské město totiž nabízí rodinám zábavu z docela jiného soudku. Adrenalinu je v něm poskrovnu, člověk se hlavně prochází, dívá a odpočívá. Jako v tradičních lázních.
„Abych pravdu řekla, je to tu nic moc,“ zamýšlí se pětatřicetiletá matka Pavlína Schrottenbaumová. „Protože to mám kousek na Rolavu, chodili jsme hodně tam. Přijeli pubertální synovci, zajezdili si na in-linech, ti menší si pohráli na dětském hřišti. A rodiče si odpočinuli na sluníčku.“
Také Hana Vondráčková tápala. „Vary jsou nuda, tedy klasika. Diana, procházka na kolonádu, Rolava. Pak nabídka divadel a kin, a tím končíš. Adrenalinem je ale domluvit se česky,“ směje se. Podle Kateřiny Válkové, další z respondentek, jsou Karlovy Vary svým zaměřením zajímavé spíš pro starší turisty. „Silně pochybuji, že pětileté dítě ujde trasu po kopcích a lesích. Rodiny s malými dětmi bych poslala do jiných měst, třeba do aquaparku,“ říká.

Muzeum nebo příroda

Sedmička provedla průzkum mezi místními lidmi a ptala se jich, za jakým zážitkem v Karlových Varech by vzali návštěvu poskládanou z rodičů a jejich dětí. Odpovědi téměř pěti desítek dotázaných se podobaly jedna druhé? Po obvykle delším přemýšlení a krčení rameny zpravidla zaznělo rozhledny, lesy, podzemí Vřídla nebo již zmíněný areál Rolava. „Podzemí Vřídla a muzeum Jana Bechera,“ odpověděl pohotově asi šedesátiletý muž. S námitkou, že v muzeu by se děti mohly nudit, už ale nic nenadělal. „Tak potom nevím,“ pokrčil rameny.
A jimi krčili i mnozí další. Dva respondenti zmínili mezi atrakcemi pro rodinu Skalky skřítků, národní přírodní památku v Dubině. Čtyři pak další přírodní památku – rozervanou skalní stěnu Jan Svatoš v údolí Ohře.
„Svatošské skály se líbily i mým dětem. Přes léto asi jen Rolava,“ přemýšlela osmatřicetiletá Zdeňka Polcerová. Uvést jinou možnost zábavy pro celou rodinu, než jen přírodní zajímavosti, vyhlídky z rozhleden nebo zámky v okolí, prakticky nikdo nedokázal.

Do podzemí Vřídla

Zavedení turističtí průvodci na internetu mají v této věci jasno. Největším zábavním trhákem Karlových Varů je podzemí karlovarského Vřídla, nikoliv jako v jiných městech třeba umělí ještěři v dinoparku, tobogány ve skleněném vodním ráji nebo žirafy v zoo. Třeba stránky CzechTourismu ho doporučují mladým pro pohodovou dovolenou.
Podzemí Vřídla nabízí pohled na zřídelní sedimentace na stěnách chodeb, pozůstatky starého rozvodného potrubí nebo také unikátní proces pokamenování růží a figurek, tedy typických karlovarských suvenýrů.
Mimochodem, karlovarské podzemí, ale nejen to, si mohou zájemci virtuálně prohlédnout na webu virtualtravel.cz. Kromě podzemí tam najdou také třeba Smetanovy sady, japonskou meditační zahradu, vyhlídku Tři kříže či Jan Becher Muzeum.

Deset karlovarských lákadel podle místního Infocentra:

Vřídlo
Mlýnská kolonáda
Rozhledna Diana
Jan Becher muzeum
Termální lázně
Sklárna Moser
Lázeňské lesy
Poštovní Dvůr
Sportoviště Karlovarské suvenýry

Co o Karlových Varech píše průvodce LONELYPLANET.COM?

Jestliže ve svém zavazadle schováváte luxusního psíka, nebo nápadné sluneční brýle, pak v Karlových Varech jsou vaše šance obojí vyvenčit. Tohle módní město je označováno za okouzlující místo lázeňského rezortu, ale Vary jsou stále okouzlující jen s malým „o”. Zazobaní hypochondři sem konají poutě, aby vyzkoušeli „lymfatické drenáže” a pitnou kúru k průplachu střev - tedy aktivity, které by měly být zakázány mnohými mezinárodními úmluvami. Jestliže jste nadšeni objevováním pochybných rozkoší jako jsou parní inhalace nebo sirnaté koupele, budete potřebovat učinit přednostní rozhodnutí. Pokud ne, je zde dobrá příležitost turistiky v přilehlých kopcích nebo nákup užitného umění. Ochutnejte vodu bohatou na minerály nebo si prostě dejte nápoj v kavárnách u řeky. Dle našeho názoru je pivo nebo káva lepší volbou než sirnatý dryják, který zde všichni usrkávají.