Kuky si ustele na mechu v zámku

Růžový plyšový medvídek, který „odešel“ z domova kvůli astmatu šestiletého kamaráda, stráví prázdniny v Kladně. Všichni doufají, že ve zdraví.

Filmový hrdina režiséra Jana Svěráka Kuky prožije své první prázdniny v Zámecké galerii v Kladně. Od 21. června si společně s Hergotem, Anuškou, Plazivcem, Chorošem a Dubákem budou užívat dobrodružství přesně tak, jak jsou zvyklí z filmového plátna – na mechu v lese.

„Děti se můžou těšit na Kukyho v nadživotní velikosti, na jiné postavičky se budou dívat naopak kukátkem,“ říká Blanka Bendlová, ředitelka společnosti Kultura pro Kladno, která galerii spravuje. Potvrdila, že produkční společnost už do města sváží od pondělí první rekvizity.

Rodinný film Kuky se vrací si svou slavnostní premiéru „odbyl“ 20. května. Necelý měsíc poté získalo Kladno jako první v Česku možnost uspořádat výstavu.

„Česká televize vysílala příspěvek o filmu a Jan Svěrák se v něm svěřil, že by rád připravil i výstavu. Dokonce říkal, že by se mu líbilo, kdyby byla na zámku. Hned mi bylo jasné, že nesmíme zaváhat,“ vysvětluje příchod plyšáka do města primátor Dan Jiránek. Filmový příběh dosud neviděl, knihu, kterou dostal přímo od Jana Svěráka, už ale přečetl. „Líbila se mi,“ dodává.

Výpravu medvěda z popelnice, kam ho vyhodila maminka šestiletého Ondřeje, aby padající dřevěné piliny z plyšáka nezhoršily synovo astma, už Kladenští v místním kině Hutník viděli začátkem června. A znovu si příběh užijí na jeho konci.

„Škoda, že výstava do Kladna nedorazila dřív, možná by se i na film přišlo podívat víc lidí. Teď už si nemyslím, že by výstava návštěvnost výrazně ovlivnila,“ říká provozovatel kina Vojtěch Volf.