Česká fotografie se na zahraničních aukcích prodává lépe než doma

Fotograf Josef Sudek

Fotograf Josef Sudek Zdroj: Profimedia.cz

Fotografie českých klasiků sklízí stále větší úspěch na zahraničních dražbách, naproti tomu jiná díla českých umělců se nejlépe prodávají doma. Za nejdražší dílo klasika české fotografie Františka Drtikola prodané v zahraniční aukci zaplatil majitel přes šest milionů korun, v tuzemských dražbách dosáhly jeho snímky ani ne desetiny této částky. Drtikolovy práce nabízí i newyorská aukční síň Christie's v dnešní dražbě, kde se objeví i snímky Jaromíra Funkeho, Josefa Sudka a Jaroslava Rösslera.

Funkeho fotografie Zátiší s lahvemi má odhadní cenu 150 tisíc až 250 tisíc dolarů (asi tři až pět milionů korun). Nejdražší v tuzemsku v aukci prodané fotografie dosahují řádově desítek tisíc korun, výjimečně stovek tisíc, to je vedle Drtikola případ třeba ve světě dobře známého Josefa Koudelky, případně Josefa Sudka. Ve světě ale Sudkovy snímky dosahují i milionových cen.

V dražbách největších tuzemských aukčních domů se nabízejí jen ojediněle a mezi sběrateli o ně není příliš velký zájem. Jen málokdy se ale v aukcích nabízí také sběratelsky cenné kusy. Rekordmanem tuzemských aukcí je František Drtikol, jeho nejdražší díla se však v ČR dosud prodala za částky kolem čtvrt milionu korun. Přitom v New Yorku se před šesti lety vydražil jeho snímek Sněžná vlna za 312 tisíc dolarů, v přepočtu tehdy za 6,5 milionu korun.

V tuzemsku prakticky není poptávka

To, že jsou ceny v tuzemských aukcích ve srovnání se zahraničím nízko, je dáno souhrou více faktorů, z nichž nejdůležitějším je neexistující poptávka. Není mnoho sběratelů, kteří by se fotografii věnovali. Známá je fotografická sbírka skupiny PPF, která čítá kolem tisícovky snímků od čtyř desítek autorů. Účetní hodnota sbírky je přes deset milionů korun.

Z veřejných institucí se fotografii věnuje Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze, které má desítky tisíc negativů i pozitivů od počátků české fotografie včetně podstatných částí Drtikolovy a Sudkovy tvorby. Od roku 1962 má vlastní fotografickou sbírku Moravská galerie v Brně. Z dalších institucí mají různé sbírky fotografií třeba Národní muzeum fotografie v Jindřichově Hradci či bývalý Pražský dům fotografie, který je dnes součástí Galerie hlavního města Prahy.