Do Prahy přijede výrazná postava popu Peter Gabriel

Peter Gabriel

Peter Gabriel Zdroj: Profimedia.cz

Peter Gabriel, spoluzakladatel skupiny Genesis a rovněž úspěšný sólový umělec, vystoupí příští rok po devíti letech opět v Praze. Koncert v O2 Areně 10. října 2013 bude součástí Gabrielova turné nazvaného „Back To Front“, které hudebník podniká po nedávné reedici uznávaného alba „So“.

Album „So“ vyšlo v roce 1986 a stalo se jednou ze zásadních desek tohoto období. Bylo mezinárodně oceněno mnoha platinovými deskami (jen v USA se ho prodalo přes 5 milionů). Obrovským hitem se stala skladba „Sledgehammer“ a její videoklip zůstává na hudební stanici MTV nejhranějším klipem všech dob. „So“ také navíc obsahuje mnoho velkých Gabrielových hitů a oblíbených písní.

Na koncertě bude Gabriela doprovázet původní kapela alba „So“ a zazní na něm všechny zásadní skladby jeho kariéry včetně celého zmíněného alba.

Peter Gabriel se poprvé mezinárodně proslavil v Genesis, v kapele, kterou spoluzakládal ještě ve škole. Po odchodu z Genesis v roce 1975 natočil sedm studiových alb, hudbu k fi lmům „Birdy“, „Poslední pokušení Krista“ a „Rabbit Proof Fence“, několik koncertních nahrávek a výběrů. Během své bohaté hudební kariéry obdržel mnoho cen Grammy a stál u zrodu nyní globálního festivalu WOMAD.

V roce 1989 Peter Gabriel spoluzaložil organizaci zabývající se lidskými právy Witness.org, v roce 2007 pak Peter Gabriel a Richard Branson založili Elders.org, jejíž činnost zahájil Nelson Mandela. V roce 2006 byl Peter Gabriel oceněn laureáty Nobelovy ceny míru prestižním titulem Man of Peace. Podílel se také na celé řadě technologických projektů.