Eragon se dočkal obyčejného konce

Christopher Paolini

Christopher Paolini Zdroj: profimedia.cz

Na velké fantasy ságy typu Pána prstenů J. R. R. Tolkiena či stále nedokončené Písně ledu a ohně George R. R. Martina se pokoušel navázat Christopher Paolini svým Odkazem dračích jezdců. I mezi českými milovníky fantasy si našel spousty spokojených fanoušků, kteří dychtivě očekávali na uzavření příběhu Eragona. Nyní se konečně dočkali, protože před nedávnem vyšel v českém překladu závěrečný díl nazvaný Inheritance.

Z farmářského chlapce Eragona vyrostl schopný dračí jezdec, který se nyní se svou dračicí Safirou a povstalci vydává na poslední úsek cesty – do bitvy s tyranským králem Galbatorixem a osvobozením Alegaësie z vladařových rukou.

Nutno zmínit, že Paolini se od prvního dílu značně vypsal a byť jeho styl stále nepůsobí ohromujícím dojmem, příběh má potřebný spád, až připomíná jízdu na horské dráze. Nezabývá se zbytečnými úvody, od první stránky své hrdiny žene z akce do akce, protože cestu k cíli je nutno si doslova prosekat. Opět se projevuje autorova bohatá představivost, která prostřednictvím knihy ožívá i před očima čtenářů. Ti nyní dostávají právě to, co očekávali – ohromující bitvu a konec v epickém stylu, který ostatně k takové sáze patří.

Nicméně celý zážitek z četby kazí tři věci. Jednak je to ne zcela dokonalé vypořádání se s padouchem, který působí až příliš slabě. Totéž platí pro zhruba osmdesátistránkový epilog. Lze pochopit, že Paolini nechtěl svůj vysněný a komplexní svět opustit jen tak. V takovém případě ale měl závěr vytvořit mnohem působivěji. Poslední výtka se týká samotného konce, který až příliš připomíná slavnější sérii.

To ale nic nemění na faktu, že se jedná o dobrou knihu plnou dobrodružství, u níž si užijí spoustu zábavy hlavně mladší čtenáři. Ostatně jim je primárně určena.

Sága jako komplet se pak mezi žánrovou klasiku nezapíše, ale rozhodně je jasným důkazem toho, že z patnáctiletého kluka může vyrůst autor, jehož příběhy se čtou na celém světě. A spočívá-li v něčem její síla, pak především v tom, že společně s Harry Potterem dokázala spousty mladých lidí přivést v dnešní době plné počítačů k takovému médiu, jakým je kniha.

Christopher Paolini: Inheritance

Nakladatelství: Fragment, 2012
Překlad: Olga Staníčková
Hodnocení: 60 %

Autor je spolupracovníkem redakce