Finští melancholici HIM končí! Poslední český koncert odehrají v prosinci ve Foru Karlín

HIM

HIM Zdroj: nepascene.com

Legendární finská kapela HIM oznámila konec kariéry. V rámci svého posledního turné se kvintet vedený charismatickým zpěvákem Villem Valem zastaví 2. prosince také v pražském Foru Karlín, aby se rozloučil s českými fanoušky. 

Kapela HIM, jejíž název byl původně zkratkou slov His Infernal Majesty, vznikla v Helsinkách v roce 1991. Po počátečních změnách v sestavě a hledání vlastní hudební tváře debutovali Finové v roce 1997 albem „Greatest Love Songs Vol. 666“. Kombinací tvrdých kytar a melancholicky laděných melodií, jimž vévodil frontmanův nezaměnitelný baryton, si získali první oddané příznivce. Na své prvotině zaujali mimo jiné osobitými cover verzemi klasických hitů Wicked Game (Chris Isaak) a Don´t Fear The Reaper (Blue Öyster Cult).

Zlomový byl ale rok 1999, kdy Valo a spol. vydali zásadní album Razorblade Romance. Obrovský úspěch alba a především pilotního singlu "Join me (in death)" kapele otevřel dveře na velká pódia a zajistil tisíce fanoušků po celé Evropě. Pochybnosti, že by snad šlo o kapelu jednoho hitu, HIM vyvrátili o dva roky později na úspěšné desce „Deep Shadows and Brilliant Highlights“. Následně si tehdy velmi vytížená kapela vybrala delší koncertní pauzu.

O pozornost se HIM znovu přihlásili návratem k metalovým kořenům na desce „Love Metal“ (2003). Další album „Dark Light“ (2005) kapelu přiblížilo také k americkým a britským fanouškům. Z USA i Británie si HIM – jako první finská kapela vůbec – přivezla zlatou desku za prodané hudební nosiče.

Po rockových albech „Venus Doom“ (2007) a „Screamworks: Love in Theory and Practice“ (2011) vyšel zatím poslední titul „Tears On Tape“ (2013), který má být podle samotné kapely návratem do období „Love Metal“.

Čeští fanoušci se mohou těšit na výběr z celé bohaté diskografie finské kapely. Rozhodně by tak neměly chybět hity Join Me, Pretending, In Joy And Sorrow, The Funeral of Hearts, Right Here in My Arms nebo Gone with the Sin.