Hegerová dostala k 80. narozeninám diamantovou desku

Hana Hegerová

Hana Hegerová

Šansoniérka Hana Hegerová, která 20. října oslavila 80. narozeniny, dnes v Praze od zástupců vydavatelství Supraphon převzala diamantovou desku za jeden milion a 580 tisíc prodaných nosičů. Stejné ocenění za úspěšný prodej získali například Karel Gott, Jiří Suchý, Jiří Schelinger, Karel Svoboda, skupina Olympic nebo zástupci Divadla Spejbla a Hurvínka.

„Jsou to poslední snímky Hegerové jako umělkyně,“ žertovala při fotografování při přebírání ocenění křehce vyhlížející Hegerová, která letos ohlásila konec veřejného vystupování. Hegerová však připustila, že se zcela nevzdává myšlenky na nové nahrávky. Doma má například dosud nezhudebněný text Michala Horáčka. Zatím si však užívá života, kdy se nemusí stresovat před každým vystoupením a může se věnovat svému francouzskému buldočkovi.

„Spolupráce s paní Hegerovou byla úžasná věc, která v podstatě vyplnila většinu času mého muzikantského života,“ řekl Petr Malásek, který dvě desítky let vedl doprovodnou skupinu Hegerové. Podotkl, že společně absolvovali kolem 2500 originálních koncertů, kdy každý z nich byl něčím svébytný. „Byla to krásná nejen muzikantská, ale i lidská škola, protože být po boku takové dámy je pro život vždy přínosné,“ dodal Malásek.

U příležitosti kulatých narozenin pro své početné fanoušky zpěvačka připravila DVD s názvem Pasiáns a podtitulem Písně a dokumenty 1962 - 1994. Hudební kompilace obsahuje třicet písní, opomenuty nebyly slavné hudební pořady z 60. let v režii Jána Roháče a Vladimíra Svitáčka, dokument režiséra Zdeňka Kopáče se vzpomínkami na působení ve slavné pařížské Olympii nebo vystoupení z doby těsně po okupaci Československa v roce 1968, které se po léta na obrazovkách nereprízovalo. „O nahrávku je velký zájem, dáváme do prodeje druhou tisícovku nosičů,“ informoval za vydavatelství Supraphon Vladan Drvota.

O životě slavné šansoniérky by měla brzy vyjít kniha

Zpěvačka, jejíž jméno se stalo synonymem českého šansonu, již několik měsíců s Tomášem Padevětem připravuje první autorizovanou knihu o svém životě, která nabídne dosud nezveřejněné informace. Navíc bude doplněna rozhovory s nejbližšími spolupracovníky, přáteli a rodinou. Podle autorů tak konečně vyjde kniha, která přinese osobní pohled interpretky a nahradí dosud vydané a neautorizované knihy, většinou sepsané bez vědomí Hegerové a sestavené z různých novinových výstřižků. Od jedné takové publikace, která se objevuje v tyto dny, se Hegerová distancuje.

Hegerová, vlastním jménem Carmen Farkašová-Čelková, pochází ze Slovenska. Kariéru zahájila jako herečka v žilinském divadle. Na přelomu 50. a 60. let vystupovala v pražském divadle Rokoko a později v Semaforu. Vystupovala v zahraničí, dokonce i v proslulé pařížské Olympii. Její asi nejpopulárnější šanson Levandulová vznikl ze spolupráce se skladatelem Petrem Hapkou a textařem Michalem Horáčkem. Za album Potměšilý host, na kterém tento hit vyšel, dostala v roce 1992 od Supraphonu platinovou desku. O čtyři roky později ji Akademie populární hudby zapsala do Síně slávy. V roce 2002 obdržela od prezidenta Václava Havla medaili Za zásluhy. Loni natočila a vydala kritiky ceněné album Mlýnské kolo v srdci mém, které se stalo třetí nejprodávanější deskou roku.