Homer Simpson je na prahu středního věku už čtvrt století

Simpsonovy zná celý svět

Simpsonovy zná celý svět Zdroj: Profimedia.cz

Homerovi už pětadvacet let táhne na čtyřicítku, nestárne ani Marge, Bartovi je deset, Líze osm a Maggie se pořád ještě nenaučila mluvit... Ano, řeč je o rodině Simpsonových, která se se svým skečem objevila poprvé na obrazovce 19. dubna 1987 v Show Tracey Ullmanové. Takřka okamžitá popularita katapultovala Simpsonovy do hlavního vysílacího času na stanici Fox. Animovaný seriál, který za léta nabobtnal postavami, ale jinak doznával spíše kosmetických změn, se začal vysílat 17. prosince 1989.

Seriál vytvořil režisér Matt Groening, jenž má na kontě další úspěšné seriály, třeba Futuramu. Tento nejdéle vysílaný animovaný seriál v historii americké televize běží již 23. sezonu a stal se doslova ikonou americké kultury. Smlouvu má zajištěnou i na další dva roky. V roce 2006 byl uveden do kin celovečerní film Simpsonovi.

V ČR měli Simpsonovi premiéru v roce 1992 v České televizi. Koncem roku 2009 zakoupila vysílací práva TV Prima, která začala od 1. ledna 2010 nepřetržitě reprízovat všechny řady seriálu Simpsonovi na kanálu Prima Cool a začala s vlastní výrobou dabingu pro premiérovou 21. a později i 22. sérii, na které zakoupila vysílací práva.

Česká verze Simpsonových vyniká dabingem v režii Zdeňka Štěpána. Čeští herci v seriálu podávají výrazné výkony (Vlastimil Bedrna a později Vlastimil Zavřel – Homer, Martin Dejdar – Bart, Jiří Lábus – Marge, Helena Štáchová – Líza, Bedřich Šetena – Monty Burns a další).

V seriálu se objevila i řada slavných osobností - Bono Vox, Tony Blair, Paul McCartney, J. K. Rowlingová, Rolling Stones, Elton John, Britney Spearsová, tenisové duo sester Williamsových. Z hudebních skupin pak Aerosmith, Red Hot Chilli Peppers, Greenaday či Coldplay. Nejen v zábavní branži se ostatně už dávno vžilo heslo: „Kdo se neobjevil v Simpsonových, jako by nebyl.“ Letos v únoru se v 500. dílu seriálu objevil i kontroverzní spoluzakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange.