Hvězdy současného blues se představí na festivalu v Šumperku

Shemekia Copeland

Shemekia Copeland Zdroj: profimedia.cz

Již posedmnácté se příznivci hudebního stylu blues ze všech koutů Česka i řady dalších zemí sjedou za necelý měsíc do Šumperka. Od 15. do 17. listopadu se zde uskuteční letošní ročník tradičního festivalu Blues Alive, na němž se jako obvykle představí hvězdy žánru z jeho kolébky - USA i jeho domácí představitelé. Silné zastoupení tentokrát bude mít i slovenská bluesová scéna.

Největším lákadlem bude vystoupení třiatřicetileté americké zpěvačky Shemekie Copeland. O jejím postavení na současné hudební scéně svědčí, že si ji na prestižní koncert bluesmanů pozval americký prezident Barack Obama. Dnešní bluesová královna v Bílém domě vystoupila po boku legend jako jsou B. B. King nebo Buddy Guy.

Neméně zvučná jména mají i další letošní hosté z USA, například kultovní kytarista Jim Campilongo, který vystoupí se svým Electric Triem, či bluesman Lucky Peterson. Ukázkou současných trendů ve vývoji blues bude koncert americko-malijského dua Eric Bibb - Habib Koité, které v létě vydalo oceňované album Brothers In Bamako. Se svou kapelou The Fatalists vystoupí také australský zpěvák Hugo Race, někdejší spoluhráč slavnějšího krajana Nicka Cavea.

Slovensko zastoupí „bluesový cirkus“ nazvaný Rolling Stones 50 Anniversary Band, svou poctu jubilujícím legendám rocku v něm vyjádří bluesmani jako Ján Litecký Šveda a Juraj Turtev. Reprezentanty domácí hudební scény budou v úvodním dvojkoncertu Vladimír Mišík & Etc… a Michal Prokop, který zde spolu s kapelou Framus Five pokřtí své právě dokončované nové studiové album.

Na koncerty do klubů i do věznice

Festival Blues Alive patří k nejvýznamnějším evropským akcím svého druhu. Již několik let se hvězdy přehlídky den po jejím skončení vydávají odehrát společný koncert do polského Chorzowa, v řadě dalších měst přehlídku doprovázejí „satelitní“ koncerty. Letos při nich bude znít blues ve Zlíně a v pražském klubu Jazz Dock.

Uskuteční se i tradiční vystoupení pro v nedalekém Mírově, tentokrát jim zahraje kapela The Kingsize Boogiemen.