Osobností roku 2011 je podle časopisu Time „Protestující člověk“

Time

Time Zdroj: Time

Loni to byl zakladatel sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg, rok před ním šéf americké centrální banky Ben Bernanke. Letos se americký časopis Time s tradicí výběru osobnosti roku popasoval netradičně – nevybral konkrétní osobu, ale symbolickou postavu „protestujícího člověka“. Časopis chtěl svou volbou ukázat na význam rozmanité vlny demonstrací, které proměnily globální politiku a konaly se v arabském světě, v Evropě i ve Spojených státech.

Arabské jaro, „rozhořčení“ ve Španělsku, hnutí Okupujte Wall Street – svět letos po delší době opět zasáhla vlna demonstrací, která stojí za zásadními politickými změnami nebo přinejmenším vyvolává širokou společenskou diskusi. Time vlnu demonstrací považuje za jeden z letošních nejvýraznějších fenoménů.

Časopis připomíná nepokoje v Tunisku z přelomu roku, které vyústily v pád dlouhodobého autoritářského režimu a následně se přelily do dalších zemí v severní Africe a na Blízkém východě.

„Na jaře se protesty přelily do Evropy,“ píše časopis. Připomíná demonstrace ve Španělsku, kde tisíce mladých lidí vyšly do ulic kvůli vysoké nezaměstnanosti a kvůli frustraci z pocitu, že nemají šanci ničeho dosáhnout. A v polovině září vypukly demonstrace i v USA pod heslem Okupujte Wall Street.

TuniskoTunisko | Christophe EnaDemonstrace v Tunisku odstartovaly „Arabské jaro“

Time podotýká, že události letošního roku jsou ale nesrovnatelné s protesty v roce 1989, kdy se hroutily režimy ve střední a východní Evropě, i s vlnou demonstrací v roce 1968.

Letošní protesty přirovnává k událostem v roce 1848. „Pouliční protest v Paříži se tehdy rozrostl do třídenní revoluce, která změnila monarchii v republikánskou demokracii, a pak za pár týdnů díky moderním technologiím - telegrafu, železnici a rotačnímu tisku - inspirovala nezastavitelnou kaskádu protestů a povstání v Mnichově, v Berlíně, ve Vídni, v Miláně, v Benátkách a v desítkách dalších míst v Evropě,“ napsal Time.

Okupujte Wall StreetOkupujte Wall Street | CTKDemonstranti z hnutí Okupujte Wall Street protestují proti sociální nerovnosti

Osobností roku byl Obama, Jan Pavel II, Bono Vox, ale i Hitler

Tradice každoročního jmenování nejvýznamnější osobnosti v magazínu Time se datuje od roku 1927. V minulosti titul získali například americký prezident Barack Obama, současný ruský premiér Vladimir Putin, papež Jan Pavel II. nebo zpěvák U2 Bono Vox.

K netradiční volbě se Time uchýlil i v roce 2006 – to se na obálce magazínu neobjevila tvář žádné známé individuality, ale zrcadlo. Vítězem tradiční ankety jste totiž „vy“, uvedl tehdy Time s tím, že redaktoři tak chtějí poukázat na obsah internetu, který v obrovské míře ovlivňují sami uživatelé. Jako příklad dali blogy, portál YouTube či společenský server MySpace.

TimeTime | TimeOsobností roku 2006 jste byli „vy“ - spolutvůrci internetu

Být osobností roku většinou bývá považováno za čest. Magazín samotný ale titul nepovažuje za čestné ocenění, ale za uznání síly jednotlivce utvářet svět. V minulosti se tak osobnostmi roku stali například i diktátoři Adolf Hitler a Josif Stalin.