Oukropcův Modrý tygr získal cenu diváků v Norsku

z filmu Modrý tygr

z filmu Modrý tygr Zdroj: modrytygr.ceskatelevize.cz

Celovečerní snímek režiséra a producenta Petra Oukropce Modrý tygr získal na festivalu dětských filmů v norském městě Kristiansand Cenu diváků určenou pro nejlepší titul v hlavním programu. Úspěch oznámila mluvčí filmového projektu Martina Reková.

„Film obstál v konkurenci třiceti hraných i animovaných filmů pro děti a mládež z celého světa. Po mezinárodní premiéře v Torontu a evropské premiéře v Norsku pokračuje tento snímek na mezinárodní festival do Zlína, německou premiéru bude mít v rámci festivalu filmů pro děti v Mnichově,“ uvedla Reková.

Film Modrý tygr, jehož nedílnou součástí jsou animované záběry, kombinuje několik trikových postupů a animace v něm dotváří i řadu hraných scén. Vypráví o trochu zapomenuté, ale stále kouzelné botanické zahradě, ukryté uprostřed hlučícího města. Dva kamarádi, Johanka a Matyáš, žijí mezi tropickými rostlinami společně s mluvícím papouškem a svéráznými rodiči v podání Báry Hrzánové a Jana Hartla. Když se ambiciózní starosta rozhodne zbourat zahradu, aby na jejím místě postavil novou čtvrť, objeví se tajemný modrý tygr a s dětmi se vydá na magickou cestu záchrany jejich jedinečného světa.

Ve filmu dále hrají německý herec Daniel Drewes, Anna Polívková, Libuše Havelková, Jan Vondráček a Hynek Čermák. Do českých kin film vstoupil 23. února. Producentská společnost Negativ získala pro Modrého tygra německého koproducenta - společnost Blinker Filmproduktion, na Slovensku společnost Arina. Film podpořil fond kinematografie, fond Eurimages a program MEDIA.