Philip Roth, jeden z pilířů americké literatury, oslaví osmdesátiny

Philip Roth patří desítky let
k nejvýraznějším
americkým spisovatelům

Philip Roth patří desítky let k nejvýraznějším americkým spisovatelům Zdroj: profimedia.cz

Jedním z nejvýznamnějších žijících amerických spisovatelů je bezesporu Philip Roth, který 19. března oslaví osmdesátiny. Roth, který bývá každoročně uváděn mezi favority na zisk Nobelovy ceny za literaturu, je autorem téměř tří desítek románů, ve kterých se věnuje tématu postupné asimilace Židů v Americe, otázkám osobní identity či problémům kulturní a etnické příslušnosti.

Rodák z Newarku, jehož předci se do Ameriky přistěhovali z polské Haliče, do literatury vstoupil v roce 1959 knihou Goodbye Columbus (Sbohem, město C). Proslavil se pak zejména románem Portnoyův komplex z roku 1969. Řadu cen dostal za román Americká idyla, mimo jiné i prestižní Pulitzerovu cenu (1998). K dalším jeho dílům patří například Elév, Profesor touhy a Operace Shylock.

Roth je také držitelem řady českých ocenění. Jako vydavatel východoevropských autorů totiž významně přispěl k propagaci české literatury. Díky němu například získal v USA své první čtenáře Milan Kundera. V polovině 70. let Československo navštívil a na základě „neobyčejných“ zážitků vznikla i novela Pražské orgie (1985).

V roce 1994 byl Roth společně s Günterem Grassem vyznamenán první Cenou Karla Čapka, v roce 2001 dostal jako první Cenu Franze Kafky. V roce 2011 získal mezinárodní Man Bookerovu cenu, mezinárodní obdobu známého britského literárního ocenění. Koncem loňského roku ale oznámil, že už nehodlá dál psát.