Příběh z konce komunistického Německa se bude točit i v Česku

Turm

Turm

Román „Turm“ („Věž“) vyprávějící příběh lékařské rodiny Hoffmannů žijící ve východoněmeckých Drážďanech těsně před pádem železné opony, se dočká zfilmování a část snímku vznikne i v Česku. V úterý to řekl ředitel televizní stanice MDR Wolfgang Vietze během natáčení na zámku Cotta u saské Pirny.

Film, jehož rozpočet je naplánován na 6,7 milionů eur, natočí režisér Christian Schwochow podle oceňovaného bestselleru spisovatele Uwe Tellkampa. Snímek by měl mít dva devadesátiminutové díly a hotový bude na konci roku 2012.

Příběh zasazený do divácky oblíbených časů komunistické NDR se bude kromě Saska a Braniborska natáčet také v Plzni. Jedná se o částečně autobiografický příběh Tellkampfa, který sám v Drážďanech za socialismu prožil své rané mládí. Stejně jako Tellkampf, i hlavní hrdina příběhu Christian Hoffmann místo studia medicíny nastoupí službu v německé Lidové armádě.

Román „Turm“ vyhrál v roce 2008 prestižní německou knižní cenu na veletrhu ve Frankfurtu. Kritici ocenili způsob, jakým Tellkamp pomocí různých stylistických forem (deníkové zápisy, dopisy, projevy před tribunálem…) zachytil atmosféru rozpadajícího se východního Německa.