Recenze: Blade Runner 2049 je vizuální skvost

Video placeholde

Vytvořit z filmu, který v osmdesátých letech v kinech víceméně propadal, kultovní záležitost dokáže málokdo. Ridley Scott přestříhal v roce 1992 svůj dystopický snímek Blade Runner a posunul ho na jinou úroveň. O 35 let později se podílí jako koproducent na pokračování stejnojmenného filmu v režii Denise Villeneuve.

Blade Runner 2049 se svým vyzněním a zpracováním odklání od klasické hollywoodské blockbusterové tvorby. Hlavní rozdíl je především v délce záběrů, které jsou v trendu dnešního střihu velmi pomalé.

Zůstal zachovaný i extrémně širokoúhlý sedmdesátiti milimetrový formát. Kameraman Roger Deakins nechává diváky nabažit se obrazem moderního světa po celých 164 minut.

Villeneuve vizuálně navazuje na depresivně upršenou noirovou atmosféru prvního dílu. Snímek tak není zdaleka akční jako většina filmů této kategorie a po většinu času agent K (Ryan Gosling) přemýšlí o své identitě a zvažuje kroky vyšetřování.

Film opět pracuje s motivem lásky a vztahů lidmi a ne-lidmi. V prvním díle se odehrála klasická love story zasazená do dystopického prostředí, v níž agent Deckard (Harrison Ford) propadl kouzlu replikantky Rachel, se kterou utekl.

Aktuální díl se filozoficky zamýšlí nad virtuálními vztahy podobně jako například snímek Ona. Agent K prožívá vztah s virtuální přítelkyni Joi, s kterou se pomocí prostřednice může i milovat. Tvůrci rozvíjí paradox, zda hologram/replikant je schopný citů v případě, že si je projevují tyto dva druhy vzájemně. Lidští protagonisté přitom v průběhu filmu zdůrazňují, že replikanti nemají duši, právě lidé se chovají mnohem více „nelidsky“.

Blade Runner nabízí vizuální podívanou plnou kontrastů a scén propracovaných do posledního detailu, což však při délce filmu může být pro některé diváky nepřijatelné. Spojením kamery, scénáře a hereckých výkonů zasazených do uvěřitelného světa budoucnosti vznikl unikátní snímek, který i nadále ponese stejně jako jeho předchůdce status kultovního díla.

Blade Runner 2049

(akční sci-fi, USA/V. Británie/Kanada, 164 minut)

Režie: Denis Villeneuve

Hrají: Ryan Gosling, Harrison Ford, Jared Leto, Robin Wrightová

Hodnocení: 90 %