RECENZE: Seriál Koruna si drží důstojnost

V prvních dvou řadách televizní verze The Crown  ztvárnili královský pár Claire Foyová a Matthew Robert Smith.

V prvních dvou řadách televizní verze The Crown ztvárnili královský pár Claire Foyová a Matthew Robert Smith. Zdroj: Omega, Netflix

S výkladem soukromého života britské královny Alžběty II. začal režisér Peter Morgan už v roce 2005, kdy měl premiéru film Královna. S jeho hvězdou Helen Mirrenovou pokračoval v odhalování možného soukromí britské panovnice na divadle ve hře Audience a poslední léta se mu věnuje ještě zevrubněji na obrazovce, konkrétně videotéky Netflix, díky seriálu Koruna.

Ambiciózní projekt se s nejnovější řadou dostal za polovinu. Třetí série připomněla události let 1964 až 1976, rámované nástupem labouristy Harolda Wilsona k moci a jeho abdikací z pozice premiéra.

Fanoušci Audience známé i z českého jeviště vědí, že Wilson je považován za královnina oblíbence. A snaží se rozšiřovat mozaiku Alžbětina života pomocí ještě nepokrytých událostí.

Každý díl se zpravidla věnuje jedné z nich, vždy spojené s komplikovanými rodinnými vztahy širokého královského klanu, nově zahrnujícího také mladého prince Charlese.

Zároveň se i třetí řada drží myšlenky, kterou tak dobře vyjádřila už Královna a která v podstatě navazuje na tradici Shakespearových historických her – koruna tíží svého nositele zodpovědností, kterou unese jen člověk ochotný potlačit své vášně a přání.

Po mírně bulvárnější druhé řadě, v níž se seriál zase tolik nelišil od podobných životopisných vyprávění, se ta třetí vrací, ač ne plně, ke kvalitám první série. Změnu obsazení, v hlavní roli z Claire Foyové na Olivii Colmanovou, tvůrci vtipně uvedli změnou portrétu královny na známkách.

Atmosféra se však nezměnila, Koruna stále ubíhá v důstojné serióznosti, někdy až melancholické. Možná i proto nejsilněji působí díl o hornické katastrofě ve velšské obci Aberfan, který připomíná díl o londýnském smogu z jedničky.

Chování postav mohlo být podáno s menší doslovností a každý díl si zaslouží následně „zkontrolovat“. Morgan totiž přizpůsobuje historii svému záměru variovat ústřední téma o střetu soukromého a veřejného chování pro sebe a pro národ.

Stále se mu přitom daří zaujmout. I v okamžiku, kdy jeho psaní nepřekvapí, se totiž může spolehnout na skvělé herce a schopný filmařský tým, jenž svým neokázale vybraným vizuálním zpracováním dodává seriálu potřebnou noblesu.

Koruna III(drama, Velká Británie, USA 2019, 10 × 60 minut)

Tvůrce:Peter Morgan

Režie: Benjamin Caron, Christian Schwochow, Jessica Hobbsová, Samuel Donovan

Hrají: Olivia Colmanová, Tobias Menzies, Helena Bonham Carterová, Josh O’Connor

Hodnocení: 70%

Autorka je spolupracovnicí redakce