Stíny noiru a studené války se snášejí nad komiksovým Captainem Americou

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Repro E15

Vznikl jako hrdina propagandy ve druhé světové válce a dožil se 21. století, kdy černobílé vidění světa už není v módě. Přesto se Captainovi Americovi daří; unikl totiž do žánrově čistého světa moderních dobrodružství. Zatímco letošní filmová adaptace sklízí úspěchy příjemně vyváženou kombinací těžce syntetické akce, chytlavého hrdiny a stylové sebeironie v retro hávu, komiks Captain America si chce čtenáře získat velmi současným stylem.

Mistr noirových kriminálek, scenárista Ed Brubaker, však nevsadil na žádnou postmoderní demýtizaci hrdinů ve stylu legendárního komiksu Alana Moorea Watchmen/ Strážci. Raději do superhrdinského světa přináší pečlivé budování zápletky a atmosféru detektivek drsné školy a špionážních thrillerů.
Tento komiks má v zásadě sloužit jako možnost představit Captaina Americu novým čtenářům a přitom ty staré potěšit teoriemi na téma „Co by bylo, kdyby…“. Nečiní tak ale přímočaře, nýbrž nenásilně v rámci příběhu.

Hrdinu se štítem a v barvách Ameriky potkáváme v současnosti, kdy na něj začínají doléhat ztráty, které utrpěl. Objevuje se jeho arcinepřítel Red Skull, masové teroristické útoky a mocný artefakt, jehož použití si bere nemalou cenu.

Přesto jde o velmi civilní čtení. Ed Brubaker proslul svým odměřeným vyprávěcím stylem, který ani tak nestaví na hlubokých sondách do srdcí hrdinů nebo silných emocích, jako na celkové uvěřitelnosti. Čtenáři spolu s Captainem Americou postupně rozkrývají téměř detektivní zápletku, prokládanou poctivými porcemi nesuperhrdinské akce a četnými retrospektivami do hrdinovy minulosti, především druhé světové války. Zároveň dostanou zajímavou alternativní superhrdinskou historii, která působí uměřeně i když vedle sil Spojenců a Osy a posléze ve studené válce bojují superlidé a supertechnologie.

Vzniklo tak příjemné, žánrově čisté špionážně-detektivní dílko, které nemusí oslňovat za každou cenu, ale díky své poctivosti má slušný kvalitativní přesah. Uvidíme, zda do něj druhý, závěrečný díl dostane více energie, aby z něj udělal příběh přímo skvělý.

Ed Brubaker, Steve Epting: Captain America Omnibus 1

Nakladatelství: BB art, 2011
Překlad: Richard Klíčník
Hodnocení: 60 %

Autor je spolupracovníkem redakce