V animovaném filmu Jiřího Barty ožila japonská legenda

Jiří Barta

Jiří Barta Zdroj: Profimedia.cz

Autor světově známých animovaných filmů Krysař, Zaniklý svět rukavic, Klub odložených, Poslední lup a Na půdě Jiří Barta dokončil nový projekt. V krátkém animovaném snímku Yuki Oona (Sněžná žena) zpracoval klasický motiv japonské legendy technologií voskové animace.

Námět vychází z legendy spisovatele Lafcadia Hearna, který žil a tvořil v japonském císařství od roku 1880. Sbírka jeho povídek Kwaidan je v Japonsku všeobecně známá. Líčí osud chlapce Minokičiho, který je potrestán za porušení slibu Sněžné ženě.

Chlapec ji potká v horách poté, co umrzl jeho přítel Mosaku, ale Minokiči je ušetřen pod podmínkou věčného mlčení. Setkání je pro něj natolik skličující, že se odstěhuje do Yokohamy, kde se později ožení se ženou, jejíž krása je přes plynutí času a stárnutí všech okolo neměnná. Když svou příhodu z hor Minokiči své ženě prozradí, ukáže se, že právě ona je Yuki Oona, a následuje trest.

Povídka má výraznou filozofickou hloubku, zejména v otázce odpovědnosti za daný slib, plynutí času a nových začátků. Proto se Barta věnoval především emoční rovině: pomocí expresivního výtvarna a hudby naznačil příběh a ve druhé rovině dal divákovi prostor k zamyšlení. Na čtrnáctiminutovém snímku pracoval rok a půl a vystřídal téměř všechny druhy animace: dobově oblečené japonské herce snímal metodou pixilace, kdy mnoho záběrů překresloval.

Yuki Oona je festivalovým filmem. Distribuce je zajištěna hlavně v Japonsku, kde má Barta nadšené diváky. Tvůrci ho v rámci festivalu Anifest v Teplicích představili zahraničním filmařům, jejichž zájem naznačil další cesty distribuce. Domácí publikum si bude muset na film, k němuž namluvili komentář Oldřich Vlach a Jitka Ježková, počkat. Podpora fondu kinematografie zajistí, aby byl zachován v Národním filmovém archivu.