Vondráčkův dokument zvítězil na festivalu v Římě

z filmu Láska v hrobě

z filmu Láska v hrobě Zdroj: fdb.cz

Celovečerní sociální dokument o životě lidí na dně Láska v hrobě režiséra a scenáristy Davida Vondráčka se stal nejlepším zahraničním dokumentem na festivalu nezávislého filmu RIFF v Římě. Snímek měl premiéru loni na festivalu v Karlových Varech, Vondráček ho natáčel jako časosběrný dokument v letech 2007-2011 ve společnosti Yekot Film.

Zaměřil se na skupinu bezdomovců, kteří nalezli útočiště na německém evangelickém hřbitově v pražských Strašnicích. Jsou mezi nimi i věční snoubenci: třiatřicetiletá bývalá prostitutka Jana a padesátiletý nezaměstnaný zedník Jan. Pár si zařizuje byt mezi urnami ve staré německé hrobce. Honza živí rodinu vybíráním popelnic, Jana se stará o bydlení, společným koníčkem za krásných letních dní je alkohol.

Idyla života na hřbitově se však rozplývá. Přichází rozhodnutí správce, že hrobky a hřbitov je nutné vyklidit, bude se opravovat. Oba se pak stěhují do malého přístřešku, který se stává na chvíli jejich domovem. Přichází zima, kdy fyzicky i psychicky chátrají. Pak zasahuje policie a oba jsou definitivně vystěhováni ze hřbitova. Jejich dlouholetá láska končí, ona umírá a on na ulici vzpomíná na život s ní.

Trailer k filmu Láska v hrobě

Vondráček natočil pro společnost Febio portréty filozofa Zdeňka Neubauera a zpěvačky Věry Bílé. Pro Českou televizi pak portréty disidentů Jana Sokola a Dany Němcové. Z období takzvané třetí republiky zpracoval téma nuceného vysidlování českých Němců (Zabíjení po česku, Řekni, kde ti mrtví jsou) a osidlování pohraničí (Do země (ne)zaslíbené). Za film Zabíjení po česku získal cenu Respektu za nejlepší audiovizuální dílo roku 2010 a Mezinárodní cenu lidských práv Franze Werfela.