Kvasinky by se mohly stát „novou marihuanou“

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Genetická modifikace kvasinek skýtá nesčetně alternativ získávání nejrůznějších chemických sloučenin, jež v jejich čisté formě obtížně či nákladně syntetizujeme. Jediný problém v tomto „továrním“ nasazení kvasinek pak představuje vyhledání toho správného genu, který do nich nasadit, a správného krmiva (ideálně obyčejného cukru), jímž je sytit. Chemici z Technické univerzity v německém Dortmundu nyní objevili způsob, jak naučit kvasinky produkovat psychotropní THC.

Samotné THC lékaři předepisují hlavně pacientům trpícím následky infekce HIV a chemoterapie. Dosavadní laboratorní výroba sloučeniny je poměrně komplikovaná a drahá, předepsání několika gramů marihuany (na snímku) zase spíše připomíná kobercové bombardování léčivy než cílenou medikaci, a pěstování rostlin navíc může být náchylné k nelegální sklizni.

Farmaceutický průmysl proto potřeboval nějakou alternativu a tu Němci v kvasinkách potvrdili. Ve své studii, kterou publikoval časopis Biotechnology Letters, popsali vhodný gen, jehož manifestace u kvasinek vedla k potřebnému výsledku – konečným produktem trávicího cyklu tohoto mikroorganismu byla molekula THC. Jako krmivo zatím neposloužil ideální jednoduchý cukr, ale jeho komplexnější molekula.

„Cílem nebylo nahradit rostlinu, protože, přiznejme si, to se nám nikdy nepodaří. Můžeme ale zlevnit výrobní proces THC, u kterého víme, že nějaké léčivé účinky má, což u zbylých stovek sloučenin v marihuaně zatím říci nemůžeme,“ zažertoval doktor Jonathan Page z University of British Columbia, který pomáhal se sekvencováním genů marihuany.

Němci podle svého vyjádření mají v rukávě ještě jeden objev, jehož publikaci aktuálně připravují, a to kmen kvasinek, které produkují kanabidiol (cbd). Pracují také na zvýšení efektivity produkce THC a způsobu, jak kvasinky krmit obyčejným cukrem.