Kvůli zastřelenému houserovi vypsali v Británii vysokou odměnu

Vesnice Sandon v hrabství Hertfordshire

Vesnice Sandon v hrabství Hertfordshire Zdroj: Profimedia.cz

Kvůli zastřelení oblíbeného housera na anglickém venkově vypsali v Británii odměnu 250.000 liber (8,5 milionu Kč) za informace vedoucí k dopadení pachatelů.

Houser známý pod jménem Grumpy Gertie se stal jakýmsi maskotem vesnice Sandon v hrabství Hertfordshire a dostal se i do jejího znaku. Minulý víkend ho však kdosi zastřelil a vesničané od té doby truchlí.

Oblíbeným útočištěm Gertieho byla vysloužilá telefonní budka, kde se na houserovu památku objevily svíčky, květiny a vzkazy a obrázky od místních dětí.

Vesnice Sandon v hrabství HertfordshireVesnice Sandon v hrabství Hertfordshire | Profimedia.cz

Podle svědků housera zastřelil někdo ze skupiny pasažérů terénního vozu, který minulou neděli parkoval u místního rybníčku. „Je naprosto bezohledné a nesmyslné střelit housera do hlavy z bezprostřední blízkosti,“ uvedl inspektor Stephen Reeves.

Příběh zastřeleného opeřence zaujal britská média a rozhlasová stanice BBC v pátek odvysílala na toto téma reportáž v pořadu Jeremyho Vinea. Jeden z vesničanů v ní řekl, že obyvatelé jsou „rozhořčení“ a že je smrt oblíbeného zvířete zasáhla. Posluchač z hrabství Sussex pak stanici poslal zprávu s tím, že za dopadení zabijáků nabízí čtvrtmilionovu odměnu.