Kybernetické výcvikové centrum CyberGym otevře v dubnu

ilustrační foto

ilustrační foto

Otevření výcvikového centra CyberGym pro IT specialisty a pracovníky se posunulo na letošní duben. Vývoj celého projektu, který měl původně být spuštěn v únoru, však prý není nijak ohrožen a vše podle ředitele firmy CyberGym Europe Tomáše Přibyla běží dál podle dřívějších plánů.

Centrum v Řitce u Prahy, které na investicích spolykalo několik milionů dolarů, již má podle Přibyla několik předobjednaných kurzů. „Jedná se o firmy pocházející z Česka, Polska a Německa. V současné době s těmito zájemci finalizujeme scénáře tréninku dle jejich specifických požadavků,“ uvedl pro E15.cz Přibyl.

Cena jednoho tréninku na osobu se prý odvíjí od šíře výcviku, obsahu školení a složitosti prostředí, v němž klient své systémy provozuje, může se však pohybovat od osmi do třinácti tisíc dolarů. Mezi prvními zákazníky arény budou podle Přibyla IT experti z oblasti energetiky, farmaceutického průmyslu, poradenství a bankovnictví. Konkrétní názvy firem však Přibyl nechtěl uvést s ohledem na přání těchto klientů. Již před rokem se nicméně kolem CyberGym vehementně skloňovalo jméno ČEZ.

Cena jednoho tréninku se může pohybovat od osmi do třinácti tisíc dolarů

Zapojení českého energetického giganta by dávalo smysl i vzhledem k původu samotné firmy CyberGym, na základě jejíhož know-how v Česku projekt běží a která vznikla sloučením izraelské elektrárenské společnosti Israel Electric Corporation a firmy CyberControl, která je konzultační firmou založenou bývalými experty Národního bezpečnostního úřadu státu Izrael a veterány izraelských armádních složek.

Aktivity CyberGym jsou reakcí na zvyšující se rizika v kybernetickém prostoru. „Pro Česko bude mít aréna ohromný přínos, stane se stavebním kamenem budování evropského centra kybernetické bezpečnosti, které bude koncentrovat know-how v oblasti kybernetické bezpečnosti a bude sdružovat partnery, kteří v této oblasti přinášejí přidanou hodnotu,“ uvedl loni v září při oficiálním představení záměru Přibyl. Česko má podle něj kvalifikované odborníky a zároveň je jednou z prvních zemí, která přijala kybernetický zákon.