Lákavé pláže turecké

Turecká Riviéra

Turecká Riviéra Zdroj: E15

Čisté moře, dlouhé písečné pláže, skvělé jídlo, bohatá historie a evropský servis s nádechem Orientu – to jsou hlavní důvody, proč v letních měsících míří na jih Turecka stále více Čechů. V loňském roce jich do Turecka podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur vycestovalo 171 tisíc, drtivá většina si za cíl zvolila právě Tureckou riviéru.

Celkem na jih země půlměsíce zavítá každý rok deset milionů turistů, polovinu z nich tvoří Rusové a Němci. Že místní cestovní ruch zažívá v posledním desetiletí nebývalý rozmach, je znát už po pár minutách jízdy z letiště největšího města riviéry. Ať se vydáte na východ či na jih od Antalye, všude vás zaskočí desítky rozestavěných hotelů a resortů na dohled od moře.

Ve stovkách ubytovacích zařízení letovisek Belek, Alanya, Kemer, Beldibi či Side, v nichž pracuje přes 300 tisíc lidí, si na své přijdou milovníci plážové relaxace, vodních sportů i golfu, rodiny s dětmi či vyznavači klidného polehávání u bazénu. Mimo zdi hotelových areálů na návštěvníky čeká řada významných antických a byzantských památek a nespočet všemožných obchůdků a restaurací s místními specialitami.

Turecká RiviéraTurecká Riviéra|E15

Ubytování a jídlo

Let z Prahy do Antalye trvá tři hodiny. Do všech hlavních letovisek Turecké riviéry se dostanete autobusem do 2,5 hodiny. Týdenní pobyt v kvalitním pětihvězdičkovém hotelu all inclusive lze pořídit například u CK Neckermann od 16 tisíc korun. Lepšího opálení dosáhnete díky peelingu (před prvním sluněním) v turecké lázni hammam.

Většinu tradičních tureckých specialit, jejichž základ tvoří zelenina (hlavně lilek), ryby, maso a skvělé pečivo, lze ochutnat přímo v hotelu. Paradoxně na v Evropě nejznámější kebab je třeba vyrazit mimo hotelové komplexy, v nichž se běžně nenabízí. Zážitek je ochutnat Testi kebab (mix masa a zeleniny) pečený na ohni v hliněné amfoře, která se před konzumací rozbije. Sladkosti (chalva či baklava) jsou plné ořechů a medu, a jsou tak velmi syté.

Relax pod slunečníkem na pláži by nebyl kompletní bez sklenky anýzové pálenky Raki – národní nápoj po přidání ledu či vody získá mléčnou barvu a chutná báječně.

Turecká RiviéraTurecká Riviéra|E15

Nákupy a památky

Zábavným zpestřením pobytu je smlouvání s místními obchodníky. Nejlepší je smlouvat ve více lidech (ideálně za přítomnosti žen) o více zboží. V takovém případě vás nemine pozvání na výtečný čaj či silnou kávu s cukrem podávané v tulipánových skleničkách. Cenu zboží lze stlačit téměř na polovinu, chce to být jen neústupný.

Oficiální měnou je sice turecká lira, všude však lze platit eury či dolary. Kromě záplavy oblečení a módních doplňků všech značek stojí na trzích a v obchodech za pozornost nádherně naaranžované koření, výtečný je aromatický černý kmín používaný na pečivo a výrobu oleje.

Turecká RiviéraTurecká Riviéra|E15

Toulky za historií lze začít v historickém centru Antalye – cestou do přístavu minete mešity s impozantními minarety z 14. i 18. století, příjemně stinnými uličkami se pak z přístavu dostanete až k nejslavnější památce města – Hadriánově bráně z druhého století našeho letopočtu. Nedaleko od letoviska Kemer leží v národním parku zřícenina starověkého města Olympos či ohňová stráň Chiméra. Úchvatné jsou pozůstatky amfiteátrů a chrámů v Aspendosu či Side.