Land Rover DC100: a jak to bude dál?

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Autorevue.cz

Pro některé trochu kontroverzní koncept DC100 coby předobraz nového Defenderu se na našich stránkách objevil už několikrát, takže vše podstatné už bylo napsáno. Ale během jednoho zajímavého setkání s představiteli společnosti Jaguar Land Rover Austria jsme se o této novince dověděli přeci jen pár dalších informací.

Jak už bylo několikrát řečeno, představený koncept DC100 je prvním příspěvkem na téma nového Defenderu a zdaleka nejde o poslední takovýto koncept. Land Roveru je jasné, že cesta bude ještě dlouhá a hodně složitá.

Zatím to vypadá tak, že se u moderního Defenderu stane něco podobného, jako tomu bylo v historii například v případě Mercedesu-Benz třídy G. Tato řada byla rozdělena na čistě pracovní verzi, dnešní Professional, a na luxusní provedení, do kterého se postupně nastěhovala výbava z osobních sedanů. My se tedy můžeme těšit (nebo „těšit“) na moderně pojatý pracovní Defender určený pro energetické společnosti, pro armádu nebo červený kříž. Naproti tomu se počítá s tím, že přijde luxusní verze třeba i s osmiválcovými motory, případně něco na způsob Defender Sport.

Aktuální Defender své zákazníky má, problémem ovšem je, že jich není zas tak mnoho a že je z tohoto modelu spíše okrajová záležitost. Nové vydání chce oslovit podstatně širší spektrum zákazníků. Kromě čistě pracovní nebo luxusní verze tak můžeme očekávat více velikostí rozvoru náprav a různá provedení kabiny. A jedna dobrá zpráva na závěr. Vyloučené není ani to, že Land Rover bude i po příchodu nového Defenderu dále vyrábět pro vybrané trhy v menších sériích stále toho starého a léty prověřeného pracanta.