Leica slavného fotogarafa se vydražila za víc, než stojí bugatti

Fotoaparát Leica vydražený za rekordní sumu

Fotoaparát Leica vydražený za rekordní sumu Zdroj: Profimedia.cz

Fotoaparát Leica, kterým někdejší fotograf magazínu LIFE David Douglas Duncan dokumentoval život umělce Pabla Picassa, se v aukci v Rakousku prodal za 1,68 milionu eur (takřka 42,5 milionu korun). Vydražená suma je tak podle vídeňské galerie WestLicht, která výsledek aukce oznámila, vůbec nejvyšší, jaká kdy byla za sériově vyráběný fotoaparát nabídnuta. Pro srovnání: cena supersportovního vozu Bugatti Veyron se pohybuje pod 40 miliony korun.

Aparát Leica M3D z roku 1955 byl vyroben v počtu čtyř kusů. Šestadevadesátiletý Duncan, který byl blízkým přítelem Picassa, zveřejnil stovky jedinečných snímků tohoto malíře. Duncan se proslavil nejen jako fotograf prominentů, ale také válečnými záběry.

Fotoaparát Leica M3D z roku 1955Fotoaparát Leica M3D z roku 1955 | Profimedia.czAparát Leica M3D, který patřil fotografovi prominentů Davidu Douglasi Duncanovi

V rámci zmíněné aukce se prodaly tři legendární přístroje německého výrobce Leitz (nyní Leica). Vedle zmíněného aparátu Leica M3D to byly za 1,02 milionu eur pozlacená Leica z roku 1929 a model Leica M3 za 900 tisíc eur. Leica M3 patřila někdejšímu šéfkonstruktérovi z firmy Leitz Willimu Steinovi.