Lekce jednoduchosti ve Vino di Vino

Restaurace Vino di Vino

Restaurace Vino di Vino Zdroj: E15 Libor Budinsky

Restaurace Vino di Vino
Restaurace Vino di Vino
Restaurace Vino di Vino
Restaurace Vino di Vino
Restaurace Vino di Vino
5
Fotogalerie
Víno v názvu, víno v interiéru, víno jako doprovod k jídlu. Ve Vino di Vino hraje tento ušlechtilý nápoj hlavní roli, ostatně podnik původně vznikl jako specializovaná italská vinotéka nabízející na 400 tekutých pokladů ze všech možných italských regionů. Vařit se začalo až později, ale právě až kreativní umění římského šéfkuchaře proslavilo sympatický podnik ve Štupartské ulici na Starém Městě široko daleko.

Poklady z italských sklepů

Vino di Vino má prostě a jednoduše šmrnc. V přízemí je malá prodejna s delikatesami a pár stolků, hlavní sál najdete v suterénu, ale díky zaskleným průduchům z chodníku i příjemnému osvětlení je celý „sál“ vzdušný a světlý, navíc vysoké zdi zdobí plné lahve vína. Výběr je skutečně famózní – najdete zde nejširší nabídku italských vín v Praze a k tomu ještě pár vín z dalších zemí. Pokud se vám nechce složitě vybírat, someliér provede tuto náročnou práci za vás a vhodné víno vám doporučí. Zkuste ochutnat třeba víno ze sicilského vinařství Donna Fugata, které patří mezi italské špičky (zvláště jejich dezertní víno Kabir z ostrůvku Pantelleria je skvostné a patří mezi nejlepší v Evropě). Pokud chcete něco ze severu, vyzkoušejte výtečné Rulandské šedé z Trentina, z vinařství St. Michael – Eppan, víno s neuvěřitelně
pevnou strukturou a dlouhou dochutí, v níž jsou cítit hořké mandle a která vybízí k dalšímu napití (ovšem pozor na 14,5 procenta alkoholu).

Oheň v kotouči parmazánu

Pojďme rychle ke kuchyni. Kuchař Mario (tak mu tu familiérně říkají) se nebojí experimentovat, a to je většinou dobrá zpráva. Pokud má řemeslo v malíčku a popustí uzdu své fantazii, můžete se těšit na zajímavé příspěvky z pestrobarevné mozaiky moderní italské kuchyně. Ochutnal jsem tu například velmi zajímavé svatojakubky, které byly obalené v pancettě, díky čemuž dostaly nádhernou šťavnatou chuť, kterou navíc podpořilo marinované avokádo. Tohle jídlo je opravdu trefa do černého, neboť jakubky si podobné rafinovanosti zaslouží.

Menu ve Vino di Vino není dlouhé, což je obrovská výhoda, šest předkrmů, šestkrát pasta nebo rizoto a pak nějaké maso a ryby. Z předkrmů si můžete dát výběr z italských sýrů nebo salámů, což je sázka na jistotu, ale tam není moc přidané hodnoty šéfkuchaře, takže jsem raději vyzkoušel opečené plátky tuňáka podávané s mozzarellou a rajčatovým džemem. A opět jsem se trefil, neboť šlo jak o skvělou kompozici barev (vždyť nejdříve jíme očima), tak samotných chutí. Tento předkrm také zůstává na jídelním lístku i při jeho pravidelných obměnách. Druhou oblíbenou stálicí jsou pennette flambované přímo před hosty v kotouči parmazánu. Oblíbené kulinářské divadlo však není samoúčelné – rozpálený sýr má mnohem výraznější a pikantnější chuť.

Olivová grappa

A kuchař Mario mě nezklamal ani u posledních dvou jídel, které jsme vyzkoušeli. Jemné maso krevet ladilo s jemnou „koňakovou“ omáčkou a vřele ho doporučím hlavně ženám. Osobně jsem si však více pochutnal na špičkových jehněčích kotletkách (už před dokončením jídla jsem z kuchyně cítil krásnou vůni rozmarýnu) s křehkým a šťavnatým masem s lehkým nádechem typické jehněčí chutě. Snad jen porce smetanových brambor byla zbytečně velká a sama o sobě moc nedržela krok s báječným masem. Ale to je jen drobný detail, který nemůže zkazit jinak vynikající dojem z restaurace, v níž najdete neodolatelnou kombinaci vybroušené italské kuchyně s příjemnou atmosférou a skvělou zásobou italských vín. A na samotný závěr na vás ještě čeká široký výběr grappy sloužící jako digestiv. Zkuste olivovou. To je vyhlášený unikát.

E15 hodnotí:

menu ????1/2
obsluha ????1/2
prostředí ????1/2
sociální zařízení ????
ceny mírně vyšší standard
celkový výsledek ????1/2
nejvíce je 5 hvězdiček, nejméně 1 hvězdička

Z nabídky:

Hovězí tatarák s křepelčím žloutkem a kapary 290 korun, pennette s rajčaty a bazalkou flambované v parmazánové formě 250 korun, opečené plátky z tuňáka s mozzarellou di bufala a rajčatovým džemem 290 korun, kotlety z mladého jehněčího se smetanovými brambory s lanýži 490 korun, flambované krevety podávané s krémem na bázi brandy 450 korun

Kontakt: Štupartská 18, Praha 1, vinodivino.cz

Autor je publicista