Letošní rok je v USA nejteplejší od roku 1895

Velký kaňon v Arizoně, ilustrační foto

Velký kaňon v Arizoně, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Spojené státy prožívají nejteplejší rok ve svých dějinách. Podle čtvrteční zprávy amerických meteorologů bylo letošní jaro v USA nejteplejší od roku 1895, kdy se o počasí vedou přesné záznamy. Měsíc květen byl druhý nejteplejší za posledních 117 let.

V období meteorologického jara, tedy o března do května, dosahovala průměrná teplota na území kontinentálních USA 13,9 stupně Celsia, což je o 2,9 stupně víc, než je dlouhodobý průměr za 20. století. Zároveň byla průměrná jarní teplota o 1,1 stupně Celsia vyšší, než byl dosavadní rekord z roku 1910.

Jednatřicet amerických států ohlásilo nejteplejší jaro vůbec, pro dalších jedenáct států byly letošní jarní teploty mezi desítkou nejvyšších. „Epicentrem“ nejvyšších teplot byla oblast amerického středozápadu.

Na Aljašce bylo naopak jaro o 1,5 stupně Celsia chladnější, než je dlouhodobý průměr, a o 10,5 procenta vlhčí. Havajské ostrovy zase postihlo sucho. Podle meteorologů je letošní rok příkladem toho, co lze v období globálního oteplování od počasí očekávat.