Levná teleprezence s iPadem na kolečkách

Prezentace, ilustrační foto

Prezentace, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Teleprezenční byznys je sice stále malý, ale s rozvojem práce na dálku se začíná rychle rozšiřovat. K dispozici jsou různé modely displejů na robotických vozítkách, které lze na dálku ovládat. Jejich cena je ale většinou poněkud vyšší. Startup Double Robotics se snaží o vývoj levnější verze, která na první pohled vypadá jako Segway s iPadem. Celé zařízení má hmotnost sedm kilogramů a vydrží na baterii až osm hodin.

Pomocí iPadu a příslušené aplikace lze teleprezenční přístroj jednoduše ovládat, jako vzdálený uživatel vidíte a slyšíte vše pomocí kamery a mikrofonu v iPadu, ostatní pak vidí třeba váš obličej a slyší hlas z reproduktoru. Nutností je pochopitelně připojení k internetu, pomocí kterého probíhá multimediální videokonferenční hovor i přenos ovládacích příkazů.

Double RoboticsDouble Robotics

Double lze v předprodeji pořídit za dva tisíce dolarů (přibližně 46 tisíc korun s DPH), standardní cena bude ještě o trochu vyšší. Dle informací zakladatelů již sedm velkých společností objednalo 250 teleprezenčních robotů Double a další jistě budou přibývat.