Liberec se změnil v moderní velkoměsto

V posledních dvaceti letech zaznamenal Liberec doslova dramatickou proměnu. Z šedivého města velkých textilních továren se proměnil v moderní centrum regionu severovýchodních Čech. Nebývalý rozvoj má však také své stinné stránky.

Obyvatelé kritizují zejména kontroverzní stavební projekty, po kterých zůstalo několik obřích proluk, nedostatek parkové zeleně v centru města. Problematická je také doprava. Liberec si uchovává jako součást osobité atmosféry města nepochybný půvab historického Reichenbergu spojeného s textilním průmyslem, díky kterému se v průběhu několika desetiletí na konci devatenáctého století závratnou rychlostí proměnil z několikatisícové podhorské osady v moderní velkoměsto, které má dnes více než 100 tisíc obyvatel.

Počasí je zde patrně chladnější a deštivější než v jiných krajských městech, ale Liberec nabízí na oplátku skvělou polohu a mimořádně krásnou přírodu, která se prolíná s okrajovými čtvrtěmi. Před nedávnem byly upraveny poslední úseky silnice R35 mezi Libercem a Turnovem, která kompletně získala parametry rychlostní komunikace. Vzhledem k napojení na již existující R10 má Liberec dobré spojení s Prahou. V blízké budoucnosti se snad vyřeší doprava do odlehlých míst regionu, jako je dnes Frýdlantsko, kvůli dopravě ekonomicky zaostává Šluknovský výběžek s Varnsdorfem.

#####Průmyslové zóny se rozpínají za hranice města

Rychlostní R35 Liberec nešťastně rozděluje na dvě nestejné části. Kolem vytížené komunikace vznikají průmyslové areály lemující Liberec, největší je průmyslová zóna Vesecko, kde v této chvíli úspěšně funguje několik velkých, převážně nadnárodních společností. Převládají strojírenské firmy dodávající součástky pro automobilový průmysl v celé Evropě. Jsou zde zaměstnány tisíce lidí, z nichž někteří dojíždějí autobusy z blízkého Polska. Nejlepší volné stavební pozemky pro výrobní objekty nebo skladovací haly však již pomalu docházejí, a to i přes dlouhodobě vysoké ceny půdy. Průmyslové objekty se pozvolna začínají objevovat ve vesnicích a městečkách v okolí Liberce, jako je Chrástava nebo Hrádek nad Nisou, kde se připravují velké investice spojené zejména s firmou Ontex.

#####Výrazné investice do městské dopravy

Velké problémy má Liberec s městskou dopravou. Komplikovaný, kopcovitý terén a historický vývoj brání jednoduchým, rychlým a hlavně finančně únosným řešením. Dopravní zácpy vznikají v centru pravidelně, chaos násobí absence tramvajového spojení s největším libereckým sídlištěm Rochlice. Tisíce lidí jsou tak nuceny do centra města zajíždět automobily. Pozoruhodnou raritou je meziměstské tramvajové spojení s Jabloncem nad Nisou. Řešení situace přinese až vnitřní dopravní okruh, který zatím existuje pouze v podobě několika dopravních studií. Vážnou překážkou však bude nezbytné vybudování několika investičně nákladných podzemních tunelů, bez kterých se tato klíčová komunikace neobejde. Naopak v tramvajové dopravě město připravuje investice v řádu stovek milionů korun, které v horizontu několika let přinesou patrně velmi komfortní řešení městské hromadné dopravy v Liberci.

#####Obchodní plochy zahltily město

Před dvaceti lety začínal Liberec svoji kariéru krajského města jako místo s nejmenší výměrou prodejní plochy na obyvatele v ČR. Po nevídaném stavebním boomu mu dnes s přehledem patří první místo. V centru Liberce a na okraji města si navzájem konkuruje hned několik obchodních center. Boj se ale dále vyostřuje. Již dnes doslova obří OC Forum v samotném centru otevře na podzim dalších přibližně 100 tisíc metrů čtverečních obchodní plochy. Část z toho zaujme v Liberci již druhé multikino, které bude soutěžit se zavedeným a úspěšným vícesálovým kinem v OC Nisa u silnice R35 na kraji města.

Majitelé OC Forum tvrdí, že mají prodejní plochu již pronajatou, ale v sousedící OC Plaza jsou celá patra volná a podobně na tom je i nedaleký Palác Syner. Nová obchodní centra doslova vysávají nájemce z ulic města, a tak v centru přibývá prázdných obchodů, které obsazují, jak jinak, další a další herny. Jako součást těchto center a dalších nových budov investoři postavili obrovské plochy kancelářských prostor. V Liberci se trh s kancelářemi kvůli tomu prakticky zhroutil. Neznámá, ale patrně značná výměra jich zůstává dlouhodobě neobsazena a cenové relace nájmů komerčních ploch je třeba chápat jako orientační. To v této chvíli platí ostatně i pro obchody.

#####Bytová výstavba možná zaplní opuštěné plochy

Volných nových bytů ke koupi je zatím dostatek, ani na Liberecku nejsou dnes zákazníci příliš ochotni nakupovat nové byty ve stadiu projektu, ale vyhledávají již dokončené nemovitosti, nebo rekonstruované ve staré cihlové zástavbě. Kvalitních bytů je ovšem v Liberci relativní nedostatek a tomu odpovídají ceny nájemního bydlení, které mohou být v některých kategoriích ve srovnání s ostatními krajskými městy vysoké. Na druhou stranu průměrné platy v regionu nejsou nijak závratné. Nabídka nájemního bydlení převyšuje poptávku, takže se dají vyhledat byty ve všech cenových kategoriích počínaje panelovými a konče podnájmem ve vilové čtvrti. Konkurencí je bydlení v nedaleké německé Žitavě, kde ceny nájemního bydlení mohou být v závislosti na kurzu eura nižší než v Liberci. Někdy se jedná o tak atraktivní nabídku, že se vyplatí i s ohledem na vyšší životní náklady v Německu.

Poslední desetiletí se vyznačovalo i v Liberci nebývalým zájem o individuální bydlení. Ceny stavebních parcel postupně vzrostly na nynější úroveň a porostou ještě výrazněji. Přitom Liberec rozložený v kopcovitém terénu a v sousedství Jizerských hor nenabízí příliš kvalitních perspektivních parcel pro individuální výstavbu. Některá vhodná místa k zástavbě byla navíc doslova zaneřáděna nevkusnými domy podle projektů okoukaných nebo převzatých ze satelitních městeček. Tomu odpovídají vysoké ceny historických, mnohdy opravdu nádherných domů v několika krásně položených vilových čtvrtích Liberce, mezi které patří například celá oblast u Liberecké přehrady, kde se v bezprostřední blízkosti centra nachází nádherná příroda.

#####Do Liberce láká i blízkost přírody

Krajina a příroda je důležitou hodnotou Liberce. Nad městem se majestátně rozkládá Ještěd se známou rozhlednou na vrcholku a s velkým a výborně koncipovaným lyžařským areálem, kde k lanovkám se dá pohodlně za několik málo minut dojet tramvají. Nový běžkařský areál Vesecko, který vznikl na okraji Liberce v bezprostředním sousedství R35, je známý z loňského mistrovství světa v klasickém lyžování. Teoreticky poskytuje sportovní zázemí nejvyšší světové úrovně. O jeho osudu však panují pochybnosti. Nachází se ve stejné nadmořské výšce jako Praha, a tak tu po většinu obvyklé sezony nejsou odpovídající sněhové podmínky.

Tomu zatím odpovídá i zájem veřejnosti. Skeptici a kritici místní samosprávy soudí, že na místě běžeckého areálu brzy vzniknou parcely pro rodinné domy, a že to od počátku byl takto promyšlený, spekulativní záměr. Liberec svou polohou uprostřed krásných hor a nádherné přírody umožňuje jakékoliv sportovní vyžití už proto, že zde v posledních letech byly v této oblasti proinvestovány stovky milionů korun. Cestovní ruch a turistika má však ve městě stále značné rezervy, čemuž odpovídá i cena hotelů nebo rekreačních objektů. Zejména v posledních měsících mimořádná nabídka těchto nemovitostí na trhu sráží ceny dolů a pod tímto, zatím setrvalým tlakem, jsou i turistické a rekreační objekty v Liberci.

Pokles kopíruje realitní krizi v nedalekých Krkonoších a mnohé objekty jsou v nabídce oproti předcházejícím rokům za neuvěřitelně nízké ceny. Pro cestovní ruch v Liberci je důležitý pozoruhodný projekt zábavního centra Babylon, kde je například v provozu unikátní IQ park a celorepublikově populární aquapark. Svůj význam má moderní polyfunkční sportovní Tipsport aréna, kde své zápasy hrají liberečtí hokejoví Bílí tygři. Ve městě jsou sportoviště a moderní kina, velká zoologická zahrada a řada dalších možností kulturního vyžití včetně divadla s činohrou, baletem a operou. Nejbližší velkou kulturní investicí bude připravovaná přestavba rozlehlých bývalých Městských lázní na Severočeskou galerii.

#####O budoucnosti na závěr

Jak se asi Liberec vyrovná s přebujelou obchodní plochou? V každém případě by město mělo reagovat na prázdné obchody po nájemcích, kteří odešli do nově vybudovaných center. V něčem snad pomůže postupná stavebně-architektonická obnova hlavních náměstí v Liberci, která již probíhá pozoruhodným tempem, a vyřešení dopravy. Stejně tak by mělo město řešit, co s volnými plochami po nedokončených projektech. V případě projektu OC Na Perštýně stát navíc čelí několikamiliardové arbitrážní žalobě od investora. Bude zajímavé sledovat, co se v nejbližších letech v Liberci odehraje a jak tvrdý konkurenční boj investorů skončí. Městské centrum a jeho okolí nabízí velké množství příležitostí pro investory v oblasti bytové výstavby nebo rekonstrukcí bytových domů. V podstatě jedinou překážkou je v tomto případě nízká poptávka.