Lidé proklínají Vídeňskou i Rybniční ulici

Čtenáři Sedmičky zvolili nejnebezpečnější místa v Hradci.

Vídeňskou ulici proklínají chodci i řidiči. Je tu málo místa. I proto se dostala v internetovém hlasování na první místo. Stejně jako křižovatka U Alžběty a Rybniční ulice spolu s náměstím Míru. Všechna místa měla čtrnáct procent hlasů.
„Starý územní plán počítal s jednosměrnou Vídeňskou. Zatížilo by to ale ulice Zborovská, U Nemocnice a Václavská,“ vysvětlil vedoucí dopravního odboru Zbyněk Heřman. Část aut by se sice vyhnula Vídeňské, nicméně křižovatka U Alžběty by zůstala přetížená. Zatím se žádná změna nechystá.
Naopak dopravní komise města možná vyjde vstříc řidičům v Nežárecké bráně. Pro tu hlasovalo dvanáct procent lidí. „Musím si pořádně najet, abych viděl nahoru do protisměru,“ řekl Zdeněk Melichar. Komise bude v listopadu projednávat změnu přednosti v jízdě. Čekat by tak museli řidiči jedoucí z kopce. „Je to problematické místo, byly tam nehody,“ podotkl Heřman. Návrh počítá i se snížením rychlosti na třicet kilometrů už od pojišťovny.

Kličkování skrz náměstí

Čtrnáct procent hlasujících považuje za nebezpečné vyústění Rybniční ulice na náměstí Míru. Lidé se vzácně shodují s vedoucím dopravního odboru, že řidiče ani chodce k ohleduplnosti žádná značka nedonutí.
Průjezd Masarykovým náměstím označují čtenáři jako kličkování. Přechody u Kaštánku prý komplikují jízdu. „Přechody jsou v pořádku. Chodci by neměli ale chodit stále jeden za druhým,“ přiblížil Heřman.
Kritice neušel ani výjezd od Alberta. Odbočení vlevo vyžaduje odpich. Mohl by to vyřešit přikázaný směr jízdy vpravo na křižovatku. Podle radnice ale není změna v plánu. Místo vadí třinácti procentům lidí.
Ostrůvky pro chodce. Nelíbí se také čtenářům Davidu Krejčímu a Ladislavě Heřmánkové. Podle nich překáží. Naopak Zbyněk Heřman je brání. Podle něj jsou pro chodce bezpečné. Stačí jim, aby si hlídali, zda přijíždí auto vždy jen z jedné strany. Ostrůvek U Trojice dostal dvanáct procent hlasů.
Nejméně vadí lidem průjezd Bratrskou ulicí, dostala devět procent hlasů. „Ulice je úzká kvůli zástavbě, tam s tím nic neuděláme,“ řekl Heřman.
Křižovatka u lesíka na Třeboň a na Dačice nebyla v anketě, ale lidé o ní redakci psali. Jaroslav Kosík si myslí, že by pomohl kruhový objezd. Nedávno tu zemřeli dva lidé. „Prostor tu je,“ uzavřel Heřman. Na stavbě by se museli domluvit zástupci kraje a státu.