Lidem s osteoporózou svitla naděje

Do kostní ambulance už nemusí pacienti jezdit do Plzně.

S podezřením na osteoporózu začala Libuše Poláková navštěvovat lékaře před deseti lety. O čtyři roky později ze zdravotních důvodů nemohla cestu ze Sušice do Plzně absolvovat. Léčbu přerušila. Nyní jí znovu svitla naděje. V Klatovech se otevřela kostní ambulance a denzitometrie. „Jsem ráda, že se mohu k léčbě vrátit. Ambulance pro pacienty z Klatovska chyběla,“ tvrdí Poláková.

Nová kostní ambulance, otevřená od července v areálu Klatovské nemocnice, disponuje moderním rentgenovým osteodenzitometrem. „Metoda je blízká klasickému rentgenovému vyšetření. Pacient si lehne na přístroj a obsluha ho napolohuje k měření oblastí bederní páteře, kyčelních kloubů a někdy předloktí,“ vysvětluje primář kostní ambulance v Klatovech Richard Pikner.

Podle Piknera jen malá část pacientů vyhledává kostní ambulanci kvůli prevenci, častěji přicházejí až s komplikacemi - prodělanými zlomeninami. „Nejdůležitější je mluvit s pacienty o jejich nemoci, radit jim, čeho se vyvarovat,“ dodává. Nemocní s osteoporózou jsou náchylnější ke zlomeninám. Ty se obtížně léčí, hlavně zlomeniny v oblasti krčku stehenní kosti a v obratlích. V ambulanci se denně vystřídá zhruba patnáct pacientů. Stavební úpravy ambulance, která se nachází v prostorách polikliniky v místě bývalého rentgenu, včetně přístrojového vybavení, vyšly nemocnici na přibližně tři miliony korun.