Loterijní rekord. Španělsko vyplatí výhercům osmnáct miliard korun

peníze

peníze Zdroj: profimedia.cz

Obrovskou radost má 1800 španělských výherců v loterii. Každému z nich zajistil vítězný tiket 400 tisíc eur. Celkem se totiž podělí o 720 milionů eur (18,1 miliardy korun) určených pro vítěze španělské vánoční loterie El Gordo.

Výherci jsou rozptýleni po celém Španělsku, uvedl na svých internetových stránkách deník El Mundo. Podle deníku se vítězné losy prodaly v 83 městech po celé zemi. Výhra tedy zamíří do Barcelony, Madridu, Valencie, ale třeba také do Ibizy.

Loterie El Gordo není postavena na jackpotu, ale na složitém systému, který zajišťuje aspoň minimální výhry pro tisíce sázejících. Kombinace čísel jdou od 00000 do 84999 a ke každému číslu připadá 180 losů. Každý z těchto losů je navíc ještě rozdělen na deset kuponů. Výše výhry tak závisí na počtu zakoupených kuponů. Lidé se často při nákupu losů sdružují do týmů.

Celkem se letos v El Gordu rozdělilo 2,5 miliardy eur (630 miliard korun) a již se hovoří o rekordu. El Gordo má velkou tradici, počátky této loterie sahají již k roku 1763. V současné podobě existuje od roku 1812, označení vánoční loterie ale nese až od roku 1892. Její losování patří k vánočním svátkům ve Španělsku stejně jako v jiných zemích vánoční stromek. Agentura DPA ale uvedla, že letošní dvoustý ročník je posledním, kdy si výherci odnesou plnou částku. Od příštího roku se budou výhry vyšší než 2500 eur danit dvaceti procenty.