Luboš není žádné zvíře, říkají sousedé řidiče z D1

Muže, který vytlačil z dálnice D1 řidičku mazdy, se nezastává jeho sestra, ale i jeho kamarád a sousedé.

Desítky minut strávil u monitoru počítače Robert Kvita z Valašského Meziříčí. Opakovaně si na různých zpravodajských serverech pouštěl videozáznam nehody na dálnici D1, při které před dvěma týdny řidič superbu podle policie bezohledným manévrem způsobil vážnou nehodu řidičky.

Za volantem superbu totiž seděl Luboš Lacina, jeho nejbližší soused a letitý kamarád.

„Luboš není žádné zvíře, to chci říci jako první. Je to vysoce inteligentní chlap, který není agresivní. Není žádný nervák, který by když se mu něco nedaří nebo ho někdo naštve, tak hned se vším práská,“ říká Kvita.

Kamarád: Mohl se leknout

S Lubošem Lacinou, kterého už policisté obvinili z pokusu ublížení na zdraví, se zná od klukovských let. Záznam viděl mnohokrát a věří verzi, že kolize byla dílem nešťastné náhody.

„Chybu udělal, ale na tom videu je dobře vidět, že za ním jelo rychle jiné auto. Jeho řidič na něj mohl blikat, troubit a Luboš se ho mohl leknou a strhnout volant na stranu. Znám ho dobře, něco takového by určitě neudělal úmyslně. Je to šofér, který má díky svým častým cestám přes celou republiku více nacouváno než jiní naježděno dopředu,“ líčí Robert Kvita, muž, který sám už dva roky bojuje s následky těžké dopravní nehody.

„Vyjel nám do protisměru řidič, uhnout jsme nemohli, byl to čelní náraz. Následky budu mít do smrti. Ten řidič vylezl a vůbec nevěděl, jak se to stalo. Byla to ještě horší nehoda než ta na D1 a já toho pána rozhodně z žádného úmyslu neobviňuju, prostě se to bohužel stalo, udělal chybu,“ popisuje.

Lacinu obhajuje podle něj i další záznam, na které je patrné, že zastavil uprostřed levého pruhu. „Byl v šoku, zřejmě v tento moment volal pomoc. Gauner by ujížděl,“ říká Kvita, který věří, že policejní vyšetřování prokáže nešťastnou náhodu.

Je to hodný kluk, říká sousedka

Podporu má Luboš Lacina i u dalších sousedů, kteří v malém domku v blízkosti silnice směrem na Vsetín bydlí už čtyřicet let.

„Žijeme tady bez problémů celou dobu, jeho rodiče byli bezvadní lidé. On tady sice jezdí opravdu málo, ale ještě když žila jeho maminka, tak se o ni staral. Je to hodný kluk, vždycky byl,“ popisuje Lacinova sousedka Marie Čalová.

Při svých občasných návštěvách Valašského Meziříčí jí Luboš Lacina podle jejích slov pomáhal s odhazováním sněhu nebo stříháním keřů.

„Co se stalo na té dálnici, to musel být nějaký zkrat. On by úmyslně nikomu neublížil. Jezdil tady někdy i s dcerou z prvního manželství, vždycky slušně pozdraví a prohodí slovo. Prostě zkrat, já pro to jiný komentář nemám a určitě o něm nemůžu říci nic zlého,“ dodává Marie Čalová.