„Lvíčata“ z Boleslavi: Fabián přihrál na gól, Chramosta střídal

Boleslavský stadion si užil fotbalový svátek. Sice nedopadl, jak si fotbalisté Česka i jejich fanoušci přáli, ale to nakonec nevadilo.

Mladá Boleslav hostila fotbalové reprezentanty. Po trávníku Městského stadionu se v kvalifikačním utkání o postup na evropský šampionát hráčů do 21 let proti Německu proháněli možní následovníci Tomáše Rosického, Petra Čecha či Jana Rajnocha.
Na „lvíčata“, jak se národním družstvu mladíků přezdívá, se přišla podívat solidní návštěva – 4051 diváků. Kromě dalších povzbuzovali i dva hráče, pro které bylo utkání prestižnější než pro jiné – Jan Chramosta a Tomáš Fabián totiž oblékají dres prvoligového FK Mladá Boleslav.
„I kvůli tomu, že jsem hrál doma, jsem se na zápas moc těšil. Výsledek je ale zklamáním,“ řekl Chramosta, když komentoval remízu 1:1. Nerozhodný výsledek byl pro „lvíčata“ ještě milosrdný, soupeř byl po většinu utkání lepší. „Není to úplně spravedlivé,“ prohlásil trenér českého týmu Jan Suchopárek, který zastupoval prvního kouče Jakuba Dovalila. Ten si odpykával disciplinární trest a sledoval zápas jen z tribuny.
Hra Čechů působila po většinu utkání hodně kostrbatě. A to navzdory faktu, že se Lukáš Mareček se parádní trefou postaral o vedení. Záložník bruselského Anderlechtu se v 38. minutě rázně opřel do míče a ten po bezmála dvaadvacetimetrovém letu prosvištěl až do německé sítě.
Asistenci u gólu si připsal Fabián, který rozehrál standardní situaci, po níž se zrodila branková střela.
„Na hřišti jsem coby jediný levák v sestavě měl za úkol rozehrávat standardky. Že to Lukášovi vyšlo takhle náramně, to mě samozřejmě potěšilo,“ řekl Fabián. Jenže soupeř z Německa stihl vyrovnat. A nebýt dobrého výkonu gólmana Tomáše Vaclíka, mohli si hosté odvést i víc než jeden bod.

Pod dohledem

A jak se v utkání vedlo boleslavskému duu? Tomáš Fabián odehrál pod bedlivým dohledem kouče Mladé Boleslavi Karla Stannera devadesát minut. A svým výkonem na levém kraji české obrany nezklamal. Přihrávky téměř nekazil, pomohl vstřelit jediný český gól. Pouze když byl v tísni a při obranných odkopech se stávalo, že jeho přihrávka nepřistála na kopačce spoluhráče. V osobních soubojích byl Fabián jedním z nejlepších Čechů na hřišti. Ze čtrnácti přímých střetů se soupeřem jich vyhrál hned deset.
To Jan Chramosta strávil na hřišti jen necelou půlhodinu, do utkání zasáhl coby náhradník od 65. minuty. A byť jde o ryzího útočníka, dostal od trenérů především defenzivní úkoly. Také proto nebyl pro soupeřovu branku příliš velkou hrozbou. „V týmu je nás celkem třiadvacet, všichni proto nemůžou hrát od začátku. Jsem rád, že jsem se do utkání dostal alespoň jako střídající,“ řekl po utkání Chramosta. Stejně jako Fabián svým výkonem boleslavské příznivce nezklamal a jeho krátké představení lze hodnotit kladně.

Úspěšný finiš

V úterý 7. září čekal mužstvo, které už oficiálně vedl Jakub Dovalil, poslední duel v boji o postup do baráže kvalifikace mistrovství Evropy. V Jablonci nad Nisou Češi po zlepšeném výkonu porazili 3:1 v tabulce druhý Island. Do tohoto utkání už boleslavští Chramosta a Fabián nezasáhli.
České družstvo si díky triumfu ve své kvalifikační skupině definitivně zajistilo před pátečním losem říjnové baráže o účast na šampionátu místo mezi sedmi nasazenými týmy. A hráči si věří.
„Je možné, že nám los přisoudí opravdové fotbalové velmoci jako Anglii, Nizozemsko, Itálii. My však máme tým dost silný na to, abychom se o to poprali s každým protivníkem,“ řekl před losem reprezentační útočník Tomáš Pekhart.