Lyže, kolo, plavání i běh. Žďárská liga mistrů se stala fenoménem

Potkávají se častěji než s příbuznými. Sportovní všeumělové stojí každé tři týdny na startu další disciplíny dvanáctiboje. Soutěž si za deset let od svého vzniku získala stovky fanoušků.

Nevyhráli ani mistrovství světa, Evropy ani olympiádu. Přesto dosáhli na úplný vrchol. Od minulého týdne se totiž můžou pyšnit titulem nejvšestrannějších sportovců Žďárska. Marek Papoušek a Pavla Marečková vůbec poprvé vyhráli soutěž sportovních univerzálů – Žďárskou ligu mistrů. Klání, které dávno přesáhlo sportovní rozměr – stalo se i společenským fenoménem.

Na konci listopadu završili střelbou ze vzduchovky její jubilejní desátý ročník. Zakladatel dvanáctiboje Jiří Šustr byl spokojený. Stejně jako všechny předešlé roky. Letos ani nemusel řešit tradiční spory některých nespokojenců o využívání náhradních termínů. Zato si libuje, že soutěž zařazuje do svého programu čím dál více žen.

„Jejich počet jen těsně nepřesáhl stovku (99 – pozn. red.),“ vyzdvihuje Šustr. „Dřív chodili jen samí chlapi a ženy se jen koukaly, teď už závodí i ony, pokud si na disciplínu troufnou. A často s sebou berou i děti,“ doplňuje.

Soutěží rodinné klany

Proto ve statistikách najdeme celé rodinné klany – namátkou Šimečkovi, Klementovi, Hudečkovi, Jánovi a další. Dokonce můžete potkat i tři generace zástupců jednoho příjmení.

„Nechceme z dvanáctiboje dělat mistrovství světa,“ proklamuje Jiří Šustr jednu z hlavních myšlenek. „Utkávají se staří s mladými, muži se ženami, profíci s amatéry,“ glosuje.

„Myšlenka univerzálnosti se mi strašně líbí. Základ je běh, plavání a kolo. Je to vyplnění volného času, příjemné udržování kondice a relax zároveň. Když se člověk živí hlavou, tak sport moc pomáhá,“ tvrdí letošní šampion Marek Papoušek, třiatřicetiletý učitel angličtiny ze Žďáru. „Jde to celé s přírodou, protože jsou to většinou sezonní venkovní sporty. Disciplíny pěkně kopírují roční období,“ poukazuje Papoušek.

Proto dvanáctibojaři dobře znají profily okolních kopců, závodí do Skleného, Vlachovic, Račína, na Velkém Dářku, Medlově, kolem Peperku, tedy v samých výběrových destinacích Žďárských vrchů.

Někteří si na soutěži vypěstovali závislost. Jen co jedna disciplína skončí, už myslí na další. „Nejvíc mě baví, když je liga v plném proudu, teď z toho po skončení ani nemám takovou radost. Proto se těším, až zase začne od nuly nový ročník,“ vyznává se Papoušek.

Stejně jako on zvládla všech šestnáct disciplín jeho životní partnerka Pavla Marečková. I ona triumfovala. „Baví mě soutěžit společně. Chtěli jsme letos, když jsem na rodičovské a nejeli jsme na žádnou dovolenou, zvládnout všech šestnáct disciplín,“ zdůrazňuje maminka roční Martičky.

„Až díky dvanáctiboji jsem se donutila sjezdovat na lyžích. Když něco neumíš, donutí tě to a motivuje zkoušet další sporty. A líbí se mi, že chodí často celé rodiny,“ popisuje Marečková.

Dvanáctiboj jako životní styl

Dvojnásobná šampionka soutěže Martina Šulcová (Jonášová) už před časem prohlásila, že dvanáctiboj považuje dokonce za životní styl. „Určitě jo. Když máte každé tři týdny disciplínu a děláte to poctivě, ovlivňuje to i víkendový program rodiny,“ přemítá Šulcová.

I když na každou disciplínu dorazí špička „oboru“, která ostatním „kazí body“, protože se bodový zisk počítá jako poměr k výkonu vítěze každé disciplíny, drtivá většina jmen ze startovního pole jsou ryzí amatéři. Soutěží pro dobrý pocit, větší chuť na pivo a zelenou. Ale pozor: desetikilometrový kros, triatlon (1,5 – 40 – 10 km), dálkové plavání či 70 kilometrů na kole prověří i trénované borce.

O popularitu se stará několik dvorních fotografů, ligaři si už zvykli na rychlý výsledkový servis a také pravidelné místo v médiích. A pak je tu ještě jedna prestižní záležitost – tváře z pozvánek. Pozvánky na jednotlivé disciplíny, které organizátoři vyvěšují na čtyři místa ve městě a samozřejmě také na oficiální stránky soutěže a nově i na Facebook. Kdo se na pozvánce objeví, může být stejně pyšný jako modelky na titulce Playboye nebo plavkového vydání Sports Illustrated.

„Je to čest dostat se na naši pozvánku,“ usmívá se Šustr, který vtipné plakáty vytváří společně se svým bratrem grafikem. „Letos měla jednoznačně největší úspěch pozvánka na časovku s Jiřím Štěpánkem,“ připomíná motiv s nepřehlédnutelným cyklistickým matadorem připodobněným k Josefu Zimovčákovi.

Sláva dvanáctiboje se šíří i za žďárská humna. Napodobenina vznikla v nedaleké Přibyslavi, kde ovšem chodí mnohem skromnější počet lidí a také porce jednotlivých disciplín jsou mnohem pohodlnější.

Ještě jedna „disciplína“ k soutěži neodmyslitelně patří. Slavnostní večírek s vyhlašováním vítězů se v posledních letech koná na Veselíčku u orchestrionu. „Dodává to soutěži společenský rozměr,“ usmívá se dvanáctibojařský guru Jiří Šustr.

CO JE ŽĎÁRSKÁ LIGA MISTRŮ

- vznik sportovního dvanáctiboje inicioval v roce 2000 Jiří Šustr (na snímku). „Soutěž je přístupná všem, jejím hlavním smyslem je rozvíjení všestrannosti,“ říká otec zakladatel.

- složení disciplín od nultého ročníku postupně prošlo obměnou, seriál teď už zahrnuje 16 disciplín (bowling, běh na lyžích, obří slalom, kuželky, short track, kros, in-line bruslení, atletický trojboj, časovka, dálkové plavání, olympijský triatlon, cyklistický závod, terénní duatlon, koulařský sedmiboj/basketbal - střelba, plavecký sprint, střelba ze vzduchovky), počítá se nejlepších 12 výkonů.

- v dubnu 2004 běžel kros do Račína i se svými bodyguardy tehdejší premiér Vladimír Špidla, o rok později byla největším tahákem vycházející hvězda Martina Sáblíková. Loni byl událostí roku start bývalého fenomenálního spurtera Jána Svorady, který do cyklistického závodu nastoupil po boku svého syna.

DESÁTÝ ROČNÍK POHLEDEM STATISTIK

- titul nejvšestrannějšího sportovce Žďárska letos získal Marek Papoušek, druhý byl Lubomír Jána, třetí Radim Kamenský.

- dvanáctibojařkám kralovala Pavla Marečková, těsně porazila vítězku posledních dvou ročníků Leu Šimečkovou a stálici Ivanu Kubickou.

- v soutěži šestičlenných týmů výrazně zabojoval Švanda team, který o chloupek předčil i favorizovaný výběr K3 Sport Hvězdy.

- na start alespoň jedné disciplíny se postavilo 372 účastníků, z toho 99 žen.

- nejvíce závodníků si vyzkoušelo kuželky (146), zato na terénní duatlon si v září trouflo jen 50 ligařů, průměrně si každou disciplínu zkusilo téměř 90 lidí.

- všech 16 disciplín absolvovalo jen sedm dvanáctibojařů včetně obou šampionů.

- novinkou ročníku byl terénní duatlon (místo silničního), obří slalom na Harusově kopci a také střelba na basketbalový koš, jež má každý druhý rok střídat koulařský sedmiboj.

- podrobné informace včetně rozsáhlých fotogalerií najdete na http://zrliga.zrnet.cz.