M&M Reality: Zájem o půjčky je pětkrát vyšší než loni

Odkoupení nemovitosti během dvou dnů a peníze na ruku k tomu? Nabídka velkých realitních kanceláří se už dávno nezakládá na pouhém zprostředkování prodeje bytu. Podle M&M Reality letos využilo možnost rychlého výkupu nemovitosti až dvakrát více klientů než loni a míra poskytnutí výhodné půjčky stoupla meziročně na pětinásobek. Zájem o obě služby je na celém území České republiky – výraznější je v regionech s vyšší nezaměstnaností a nižší průměrnou mzdou, kde se na nemovitost hůře shání kupující.

Podle zkušeností M&M Reality trvá prodej nemovitosti průměrně třiapadesát dní. Pokud majitel nechce nebo nemůže čekat, protože se například nachází v tíživé finanční situaci, může svůj majetek nabídnout realitní kanceláři k okamžitému výkupu. Po posouzení makléřem se určí tržní hodnota nemovitosti a cena, za kterou je realitní kancelář ochotna nemovitost koupit. Hlavním vodítkem bývá srovnání s podobnými byty nebo domy, které v dané lokalitě realitní kancelář prodává.

„Obecně vykupujeme za maximálně šedesát procent tržní hodnoty. Je to daň za rychlé peníze na ruku, které prodávající dostane hned během druhého dne. Poptávka je obrovská, proti loňskému roku dvojnásobná, a stále stoupá,“ uvedl Miroslav Jonáš, spolumajitel realitní kanceláře M&M Reality. „Jsou však i klienti, kteří se na nás obracejí, že chtějí okamžitě prodat často hodně předlužené byty. Nejspíš si myslí, že na to nepřijdeme. Proto musíme hodně selektovat.“

Další variantou, jak rychle získat finanční prostředky prostřednictvím realitní kanceláře, je půjčka podložená obchodovanou nemovitostí. „V takovém případě si ověříme bonitu klienta, zanalyzujeme jeho zadluženost, a pokud je vše v pořádku, půjčujeme za velmi dobrých podmínek. Jde o to, že se půjčka i s úroky následně uhradí z kupní ceny nemovitosti,“ vysvětlil Miroslav Jonáš. Stejnou službu poskytuje M&M Reality i lidem, na jejichž byt, dům nebo pozemek je uvalena exekuce. Tu pak realitní kancelář řeší společně s prodejem. „Po zplnomocnění si necháme vyčíslit dluh, a když nás to finančně neohrozí, můžeme i v tomto případě poskytnout půjčku. Ne však klientovi, ale exekutorům, respektive věřitelům,“ doplnil Jonáš.