Malí a všestranní. Díky Sokolu.

Cvičení v TJ Sokol je vhodné pro všechny děti, které mají chuť se hýbat.

V sokolovně v Palackého ulici se honí děti, pár z nich má virtuální jehlu, kterou propíchne, koho dožene. Ten se „vyfoukne“ jako pneumatika. Zachránit ho může kamarád, jenž přiběhne a „napumpuje ho“. Tak vypadá jedna z her při cvičení v TJ Sokol. Koná se každé úterý a čtvrtek ve školním roce.
„Důraz klademe na všestrannost. Hrajeme hry, tancujeme podle písniček, začínáme s jógou. Cvičíme na gymballech, na nářadí jako je švédská bedna, kruhy nebo lavičky. Hlavně jde ale o zdravotní tělocvik,“ zdůrazňuje cvičitelka Eva Kyselová.
Jejím cílem je i třeba naučit svěřence zdravě stát. Veškerý pohyb pro ně musí být vhodný a přirozený. Budují se totiž základy pro další sportování. Svěřenci jsou totiž ve věku od čtyř do sedmi let, výjimečně i mladší, pokud mají v tělocvičně staršího sourozence.
„Děti nemusí být sportovně nadané, všechno je naučíme. A když se jim něco nepovede, nic se neděje,“ vysvětluje Kyselová.
Nedávno se zapojilo i neslyšící dítě. „Neexistuje, aby se někomu někdo posmíval, chodily ke mně i obézní děti a nedělo se to,“ říká Kyselová, u které se starší zastanou nováčků. I to patří mezi cíle výuky.
Cvičení Kyselová vede zábavnou formou. Každoročně přichystá Mikulášskou, děti s ní rozsvítí vánoční strom na Štěpánce a zažijí často první opravdové závody se startovním číslem.
„Chtěl jsem, aby dcera už v předškolním věku dělala nějaký sport. Ale aby byl ještě univerzální,“ vzpomíná Pavel Kružík, proč ji přivedl do TJ Sokol. Letos tam cvičí celkem asi čtyřicet dětí, většinou se jich sejde kolem dvaceti. Počtu a složení přizpůsobuje Kyselová náplň hodiny.
„Sportování tohoto typu je rozhodně přínosem. Rozvíjí koordinaci, pohybové schopnosti, děti jsou navíc vyřáděné, takže se může předejít domácím úrazům,“ hodnotí kladně cvičení v Sokolu dětský chirurg Josef Hanousek.
„Při rozumném a odpovědném vedení nemá prakticky žádná zdravotní rizika,“ souhlasí primář ortopedicko-traumatologického oddělení boleslavské nemocnice Pavel Šedivý.

Cvičení v TJ Sokol je pro děti každé úterý a čtvrtek od půl páté do půl šesté odpoledne v sokolovně v Palackého ulici (nad bazénem)
jedna hodina stojí dvacet korun, nebo celý školní rok osm set korun
s sebou cvičky, botasky či kvalitní nesmekavé bačkory a převlečení (nyní dlouhý rukáv)
není třeba se předem hlásit, stačí přijít na hodinu