Málomluvné drama o islandských beranech

Berani

Berani Zdroj: aerofilms

S čerstvou nominací na Evropskou filmovou cenu za nejlepší film přichází do českých kin islandský snímek Berani. Ten již získal výrazné ocenění na letošním festivalu v Cannes, kde zvítězil ve významné sekci Un Certain Regard vyhrazené pro „originální a jiná“ díla.

Titulními berany nejsou ve druhém celovečerním snímku bývalého studenta FAMU Grímura Hákonarsona pouze samčí pýchy ovčího stáda v jednom islandském údolí. Tvrdohlavost s nimi sdílí i jejich majitelé, dva postarší zarostlí bratři ve svetrech z ovčí vlny, staromládenečtí sousedi Gummi a Kimmi. Ti spolu už čtyřicet let nemluví, a tak si posílají písemné vzkazy po ovčáckém psovi. Blížící se krize ohrožující všechna stáda ovšem ukáže, jak silná jsou rodinná pouta a tradice.

Berani i přes sporadické trsy absurdního humoru představují typické severské drama, jehož málomluvné záběry jsou vyplněny fotogenickou drsnou a víceméně pustou přírodou.

Pod dohledem pohledné klidné kamery se tu zvolna a nenápadně rozehrává minimalistické drama zásadních vztahů, v němž se víc významně mlčí, než něco vyříkává. Na islandském venkově každý opilec po chvilkovém hlučném záchvatu nakonec zmlkne a usne na sněhu.

Ani Hákonarson, autor režie i scénáře, se tak nezdržuje ničím moc okolo, ani vysvětlováním, co se přesně před čtyřiceti lety stalo. Film se proto i při 93 minutách zdá poměrně dlouhý a vyžaduje pochopení pro specifika severské duše. Zato nabízí důstojný, melancholický, zdrženlivý doják.

Berani
(drama, Island, 93 minut)
Režie: Grímur Hákonarson
Hrají: Sigurour Sigurjónsson, Theodór Júlíussonen, Charlotte Boving, Gunnar Jónsson
Hodnocení: 60 %