Man Bookerova cena patří autorce krátkých próz

Oceněná autorka Lydia Davisová

Oceněná autorka Lydia Davisová Zdroj: CTK

Prestižní britskou literární Man Bookerovu cenu získala letos americká spisovatelka Lydia Davisová. Bookerova cena, od roku 2002 přejmenovaná na Man Bookerovu cenu, se uděluje od roku 1969 anglicky píšícím autorům. Porota vybrala vítězku z deseti finalistů, ocenila její originalitu, nápaditost, humor a svěží literární styl.

Doménou Davisové jsou velmi krátké povídky, některé z nich dvou či třístránkové. Spisovatelka bývá označována za reprezentantku literárního minimalismu, některá její díla mají dokonce jen jedinou větu.

Žánrově obtížně zařaditelné literární útvary kritici označují za novely, miniatury, ale i eseje, aforismy či prostě texty nebo filozofické postřehy. Davisová vydala šest sbírek svých povídek a v roce 1994 jediný román Konec příběhu (The End of the Story). Šestašedesátiletou americkou autorku žijící v New Yorku proslavily i překlady z francouzštiny, zejména děl Marcela Prousta a Gustava Flauberta.

Po oznámení verdiktu odborné poroty byla Davisová v šoku. „Nejsem příliš známá spisovatelka, a tak jsem za zázrak považovala už fakt, že jsem mezi finalisty,“ řekla novinářům. Udělení významné ceny její další tvorbu prý příliš neovlivní. „Budu dělat to, co jsem dělala dosud. Ráda spojuji psaní povídek s překladatelstvím, tomu se budu věnovat nadále,“ uvedla.

Spolu s Man Bookerovou cenou si Davisová z Londýna odveze i 60 tisíc liber (1,8 milionu korun).