Manažeři Daimleru a VW dostanou méně peněz

Optimismus. Tento rok
chceme růst dvojnásobnou
rychlostí, sdělil akcionářům
Dieter Zetche

Optimismus. Tento rok chceme růst dvojnásobnou rychlostí, sdělil akcionářům Dieter Zetche Zdroj: e15

Daimler i Volkswagen si vedou velmi dobře, vykazují rekordní zisky a prodeje rostou. Přesto vrcholoví manažeři dostanou méně peněz než v uplynulých letech.

Vlajkové lodi německého hospodářství Daimler a Volkswagen nikdy neprodávaly víc vozů než v loňském roce. Proto by se dalo očekávat, že manažeři dostanou rekordní platy. Pravdou je opak. Šéfové Daimleru, výrobce vozů Mercedes, Dieter Zetsche a šéf Volkswagenu Martin Winterkorn získali peněz výrazně méně. Zetsche za rok 2012 dostal základní plat a bonus těsně pod 4,9 milionu eur. Uvádí to dnes zveřejněná výroční zpráva. Pro srovnání, o rok dříve vydělal 6,1 milionu eur. Meziročně plat klesl i šéfovi VW. U obou manažerů ke snížení platu došlo z rozdílných důvodů.

V případě Winterkorna šlo o reakci dozorčí rady na fakt, že další růst platu generálního ředitele by byl u zaměstnanců těžko pochopitelný. O snížení platu požádal sám Winterkorn. Za rok 2012 měl původně dostat celkem 20 milionů eur (zhuba půl miliardy korun). Winterkorn i po snížení získá těžko představitelných 14 milionů eur.

Šéf Daimleru dostal odměnu rozloženou do platu a akciového podílu. Dieter Zetsche za rok 2012 získal kromě základního platu a odměn 4,9 milionu eur akciový podíl ve firmě. Celkem se jedná o 8,15 milionu eur. Rok před tím dostal 8,65 milionu eur.